Greek
FanariPress Νέα : Δήμου Πάργας - Ζηρού - Πρέβεζας - Σουλίου - Άρτας - Ηγουμενίτσα
Είστε εδώ Αρχική » Θεσπρωτία » Θεσπρωτικές ιχθυοκαλλιέργειες: Από τα 8,7 εκ τζίρο το 2005 στα 20 εκ. περίπου το 2016

Θεσπρωτικές ιχθυοκαλλιέργειες: Από τα 8,7 εκ τζίρο το 2005 στα 20 εκ. περίπου το 2016

print
email
Τελευταία ενημέρωση από Γράφει: Δονάτος Παππάς
Θεσπρωτικές ιχθυοκαλλιέργειες: Από τα 8,7 εκ τζίρο το 2005 στα 20 εκ. περίπου το 2016

Οι ιχθυοκαλλιέργειες τονώνουν την οικονομία της Θεσπρωτίας

 Σύμφωνα με μελέτη του Ινστιτούτου μελετών ΣΕΒΕ, αυξάνει συνεχώς ο μέσος ετήσιος όρος ανάπτυξης των ιχθυοκαλλιεργειών στη Θεσπρωτία. 
Κατά κύριο λόγο, παράγονται 10.000 τόνοι τσιπούρα και λαβράκι και 2.000 τόνοι από τα λεγόμενα μεσογειακά νέα είδη -όπως φαγκρί, μυλοκόπι, συναγρίδα, σαργός, λιθρίνι- κάθε χρόνο. 

Η Θεσπρωτία ευνοεί πολύ τις εξαγωγές, από την άποψη ότι το ψάρι φτάνει σε ελάχιστες ώρες στην Ιταλία, που είναι κύριος εξαγωγικός προορισμός. Εξαγωγές γίνονται επίσης σε Ισπανία, Γαλλία και Ρωσία, ξεπερνώντας το 90% της παραγωγής.

Τα οικονομικά στοιχεία για τις υδατοκαλλιέργειες μιλούν από μόνα τους: Από το 2005  που είχαν τζίρο 8,7 εκατ.  έφτασαν το 2016 περίπου 20 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με μελέτη του Ινστιτούτου Μελετών ΣΕΒΕ, ο μέσος ετήσιος όρος ανάπτυξης ήταν 38%.
 

Στην περιοχή δραστηριοποιούνται 27 μονάδες ιχθυοκαλλιέργειας, 1 ιχθυογεννητικός σταθμός και 1 σταθμός προπάχυνσης.

Όπως και σε όλη την Ελλάδα, οι πρώτες μονάδες φτιάχτηκαν πριν από 33 χρόνια, ως επί το πλείστον από μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις, οι οποίες στην συνέχεια αναπτύχθηκαν. Τι έδωσε τη δυνατότητα να επεκταθούν οι υδατοκαλλιέργειες στη Θεσπρωτία;

Η τεχνογνωσία, τα καλά νερά και η εγγύτητα με την Ευρωπαϊκή Ένωση.  Οι πρώτες εταιρείες, παρήγαγαν περίπου 20 με 30 τόνους και όλη η Θεσπρωτία συνολικά 1.500 τόνους. 

Σήμερα, πλησιάζει τους  15.000 τόνους, με προοπτική αυξητική. Ενδιαφέρον έχει η διαδικασία μεγαλώματος των ψαριών. Γίνεται προμήθεια από τους πλησιέστερους γεννητικούς σταθμούς ψαριού στην ηλικία των 3 μηνών.

Τα ψάρια μπαίνουν στη θάλασσα με βάρος περίπου 2 γραμμάρια. Για να φτάσουν στο εμπορεύσιμο βάρος των 250 – 350 γραμμαρίων, που είναι το ψάρι μερίδας, χρειάζονται περίπου 18 μήνες.

Από τη γέννησή τους παρακολουθούνται στο μικροσκόπιο, γίνεται σκελετικός έλεγχος, ώστε τα ψάρια να είναι καλά και υγιή. 

 

 

ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ

Σχόλια

Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο.

Δεν σας επιτρέπεται η υποβολή σχολίων. Παρακαλούμε συνδεθείτε.

Περιεχόμενο

 
 
 

Μέλος της Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων & Ένωσης Συντακτών Διαδικτύου

-

 

greek-sites.gr - Κατάλογος Ελληνικών Ιστοσελίδων

Eπισκέπτες online

Έχουμε online 316 επισκέπτες και 0 μέλη.

 

 

 

Πιο Δημοφιλής

 

Το fanaripress ασχολείται με θέματα της τοπικής και Ελληνικής επικαιρότητας, με αξιοπρέπεια, με διεθνείς ειδήσεις,και φυσικά με χιούμορ και σάτιρα. 

Δίνει την ευκαιρία σε όλους τους πολίτες να επικοινωνούν,να καταθέτουν την άποψη τους, και να καταγγείλουν τα κακώς κείμενα.

Είμαστε εδώ, για να προσφέρουμε και να συμβάλουμε στην ενημέρωση, για ότι συμβαίνει στην περιοχή του Φαναρίου.

 Καταχωρούνται: Ημερίδες ,Πάρτυ, Πανηγύρια , Aγγελίες Άρθρα και πάσης φύσεως εκδηλώσεις.

 

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Πρέβεζα

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Πρέβεζα

Τιμές Καυσίμων Καναλλάκι

Τιμές Καυσίμων Πάργα

ΦΙΛΙΚΑ ΙΣΤΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΗΠΕΊΡΟΥ