Greek
FanariPress Νέα : Δήμου Πάργας - Ζηρού - Πρέβεζας - Σουλίου - Άρτας - Ηγουμενίτσα
Είστε εδώ Αρχική » Πρέβεζα » Τα φτωχότερα Χριστούγεννα των τελευταίων δεκαετιών στα μαγαζιά στην Πρέβεζα

Τα φτωχότερα Χριστούγεννα των τελευταίων δεκαετιών στα μαγαζιά στην Πρέβεζα

print
email
από Θαρύπας Ηπείρου
 Τα φτωχότερα Χριστούγεννα των τελευταίων δεκαετιών στα μαγαζιά στην Πρέβεζα

Το άσχημο κλίμα που επικρατεί στην τοπική αγορά, είναι και γενικότερο φαινόμενο στην Ελλάδα

Χαμηλός δεκαετίας είναι ο τζίρος των καταστημάτων της Πρέβεζας τις ημέρες των εορτών και είναι γεγονός ότι η κίνηση είναι μεγαλύτερη από την κατανάλωση.

Παρά το γιορτινό κλίμα της κεντρικής αγοράς, τις όμορφα στολισμένες βιτρίνες, το χριστουγεννιάτικο πνεύμα, οι καταναλωτές φαίνεται ότι τις πρώτες μέρες του εορταστικού ωραρίου των καταστημάτων, αρχής γενομένης την Κυριακή που πέρασε, δεν φαίνεται να μπορούν να ψωνίσουν, καθώς τα οικονομικά  τους είναι τέτοια που το καταστούν απαγορευτικό.

Επιλέγουν τη βόλτα και όχι τα ψώνια οι συμπολίτες, λένε οι καταστηματάρχες της Πρέβεζας σημειώνοντας πως πρόκειται για τα χειρότερα από άποψη τζίρου Χριστούγεννα της τελευταίας δεκαετίας. 

Το άσχημο κλίμα που επικρατεί στην τοπική αγορά, είναι και γενικότερο φαινόμενο στην Ελλάδα, καθώς η βαριά φορολόγηση, τα τέλη κυκλοφορίας, ο ΕΝΦΙΑ και οι επερχόμενες φορολογικές επιβαρύνσεις, δημιουργούν αίσθηση αβεβαιότητας ακόμη και σε εκείνους που ίσως θα μπορούσαν να κάνουν κάποια ψώνια για μικροδώρα.

Και αυτό το γεγονός οφείλεται στα συνεχή φορολογικά βάρη άμεσου και έμμεσου χαρακτήρα, αλλά και στους συρρικνωμένους τζίρους των καταστημάτων.

Η ΕΣΕΕ αναφέρει ότι  οι παθογένειες του υφιστάμενου πλαισίου λειτουργίας της αγοράς, όπως το καθεστώς των ενδιάμεσων εκπτωτικών περιόδων, το οποίο στην πραγματικότητα περιορίζει αντί να τονώνει τη χριστουγεννιάτικη καταναλωτική δαπάνη, αποτελούν τροχοπέδη στην προσπάθεια ανάκαμψης του εγχώριου επιχειρείν.

«Ο διαρκώς μειούμενος εορταστικός τζίρος των τελευταίων ετών αποτυπώνει τις ολοένα και δυσχερέστερες συνθήκες κάτω από τις οποίες καλούνται να επιβιώσουν επιχειρήσεις και νοικοκυριά» τονίζει.

Σύμφωνα με έρευνα,  το χριστουγεννιάτικο οικογενειακό τραπέζι (6-8 ατόμων) θα κοστίσει 150,96 ευρώ έναντι 147,39 ευρώ που κόστιζε πέρυσι και 144,76 το 2014, με τα ίδια ακριβώς προϊόντα. 

Η καταγεγραμμένη, σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο του 2015, μικρή αύξηση των 3,57 ευρώ (αύξηση 2,42%) οφείλεται κυρίως στην ανοδική τάση των τιμών γλυκισμάτων (κουραμπιέδες και μελομακάρονα), ενώ οι τιμές των κρεατικών παρουσίασαν αύξηση (1,52%), η οποία οφείλεται στην αύξηση της τιμής του αρνιού.

Στην τοπική αγορά οι τιμές είναι ελκυστικές, αλλά δυστυχώς εκείνο που δεν επιτρέπει στους καταναλωτές να ενισχύσουν την κατανάλωση, είναι η συνεχόμενη μείωση των εισοδημάτων τους και τα άδεια πορτοφόλια.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς των εμπόρων, η πτώση του τζίρου τους αναμένεται για τον Δεκέμβριο να φτάσει το 2,5% σε σχέση με πέρσι.

Κατά γενική ομολογία, πρόκειται για τα φτωχότερα Χριστούγεννα των τελευταίων 10 ετών…

 

ΤΟΠΙΚΗ ΦΩΝΗ

Σχόλια

Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο.

Δεν σας επιτρέπεται η υποβολή σχολίων. Παρακαλούμε συνδεθείτε.

Περιεχόμενο

 
 
 

Μέλος της Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων & Ένωσης Συντακτών Διαδικτύου

-

 

greek-sites.gr - Κατάλογος Ελληνικών Ιστοσελίδων

Eπισκέπτες online

Έχουμε online 350 επισκέπτες και 2 μέλη.

 

 

 

Πιο Δημοφιλής

 

Το fanaripress ασχολείται με θέματα της τοπικής και Ελληνικής επικαιρότητας, με αξιοπρέπεια, με διεθνείς ειδήσεις,και φυσικά με χιούμορ και σάτιρα. 

Δίνει την ευκαιρία σε όλους τους πολίτες να επικοινωνούν,να καταθέτουν την άποψη τους, και να καταγγείλουν τα κακώς κείμενα.

Είμαστε εδώ, για να προσφέρουμε και να συμβάλουμε στην ενημέρωση, για ότι συμβαίνει στην περιοχή του Φαναρίου.

 Καταχωρούνται: Ημερίδες ,Πάρτυ, Πανηγύρια , Aγγελίες Άρθρα και πάσης φύσεως εκδηλώσεις.

 

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Πρέβεζα

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Πρέβεζα

Τιμές Καυσίμων Καναλλάκι

Τιμές Καυσίμων Πάργα

ΦΙΛΙΚΑ ΙΣΤΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΗΠΕΊΡΟΥ