Greek
FanariPress Νέα : Δήμου Πάργας - Ζηρού - Πρέβεζας - Σουλίου - Άρτας - Ηγουμενίτσα
Είστε εδώ Αρχική » Περιφέρεια Ηπείρου » ΠΟΣΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΑΝΤΕΧΕΙ Η ΗΠΕΙΡΟΣ; - Έχει αυξηθεί ο αριθμός τους με τις πρόσφατες μετακινήσεις

ΠΟΣΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΑΝΤΕΧΕΙ Η ΗΠΕΙΡΟΣ; - Έχει αυξηθεί ο αριθμός τους με τις πρόσφατες μετακινήσεις

print
email
από Θαρύπας Ηπείρου
ΠΟΣΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΑΝΤΕΧΕΙ Η ΗΠΕΙΡΟΣ; - Έχει αυξηθεί ο αριθμός τους με τις πρόσφατες μετακινήσεις

160 άτομα έχουν απομείνει στον Κατσικά, ενώ έφεραν δεκάδες από τη Βορ. Ελλάδα σε Λυγιά και Πλαταριά

Δύο σχεδόν χρόνια από την έκρηξη του προσφυγικού κι ένα… σύννεφο ασάφειας εξακολουθεί να καλύπτει τις πιο βασικές πτυχές του, αυτές που «καίνε» τις τοπικές κοινωνίες οι οποίες φιλοξενούν τους ξεριζωμένους. 

Ο αριθμός προσφύγων και μεταναστών που ενδέχεται να δεχθεί μέσα στο 2017 η χώρα μας είναι ένα θέμα που κανείς δε μπορεί να απαντήσει σήμερα, αφού εξαρτάται κατά βάση από τις διαθέσεις της Τουρκίας. Για το ζήτημα αυτό και καθώς όλα δείχνουν ότι επίκειται αύξηση των εισροών στα νησιά, ερώτηση κατέθεσε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή η ευρωβουλευτής της Ν.Δ. Ελίζα Βόζενμπεργκ.

Στο εσωτερικό πάλι, η Ύπατη  Αρμοστεία  κινείται… αυτόνομα (!), όπως αποδεικνύεται διαρκώς και κανείς άλλος δεν είναι σε θέση να πει πώς και με βάση ποια κριτήρια γίνεται η κατανομή προσφύγων στις υφιστάμενες δομές φιλοξενίας. Αυτό είναι ένα θέμα που κάποια στιγμή θα πρέπει να ξεκαθαρίσει, γιατί οι συνέπειες τέτοιων αποφάσεων αγγίζουν κυρίως τις κοινωνίες που διαθέτουν κέντρα για μετανάστες και πρόσφυγες.

Το «έλα να δεις» γίνεται κι εδώ στην Ήπειρο, με διαρκείς μετακινήσεις ατόμων από δομές σε άλλες δομές ή σε ξενοδοχεία, ενώ τελευταία έχουν έρθει κι αρκετοί πρόσφυγες από περιοχές κυρίως της Βόρειας Ελλάδας! Κι εδώ γεννάται το ερώτημα: Πόσους πρόσφυγες αντέχει η Ήπειρος; Θα είχε ενδιαφέρον να δινόταν μία επίσημη εκτίμηση από πλευράς της Ύπατης Αρμοστείας!

Φόβοι για μαζικές ροές
Συνολικά 200 πρόσφυγες και μετανάστες έφτασαν μέσα σε μία μόλις ημέρα στη Λέσβο, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ως τόπο προέλευσής τους κλειστούς καταυλισμούς στη Βορειοδυτική Τουρκία, οι οποίοι το τελευταίο διάστημα εγκαταλείπονται από τις Τουρκικές αρχές!

Σε ερώτησή της με αφορμή το γεγονός αυτό, η Ελληνίδα ευρωβουλευτής Ελίζα Βόζενμπεργκ υπενθυμίζει ότι οι εξελίξεις αυτές ενδεχομένως σηματοδοτούν την έναρξη μίας νέας περιόδου μαζικής εισροής μεταναστών από την Τουρκία στα Ελληνικά νησιά. 

Γι’ αυτό καλεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αξιολογήσει τα γεγονότα και να αντιδράσει στις τουρκικές πιέσεις μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, προκειμένου να αποφευχθεί η κατάλυση της Συμφωνίας για τους πρόσφυγες από την τουρκική Kυβέρνηση και η εκ νέου συσσώρευση αιτούντων άσυλο στην ελληνική επικράτεια από το νέο έτος.

Ερώτηση στην Ε.Ε.
«Έντονη ανησυχία έχει προκαλέσει στις ελληνικές Αρχές η μαζική άφιξη σε μια ημέρα περίπου 200 προσφύγων και μεταναστών στη Λέσβο, καθώς και η πληροφορία από τους αφιχθέντες, που προέρχονται στην πλειονότητά τους από την Αφρική, ότι διέμεναν σε κλειστούς καταυλισμούς στη βορειοδυτική Τουρκία, οι οποίοι το τελευταίο διάστημα εγκαταλείπονται από τις τουρκικές Aρχές», τονίζει στην ερώτησή της η κ. Βόζενμπεργκ

Παράλληλα, επισημαίνει πως «σύμφωνα με δημοσιεύματα, κυκλώματα λαθρεμπόρων που δρουν ανενόχλητα στα παράλια της Τουρκίας, υπόσχονται ότι έναντι 300 - 500 ευρώ το άτομο θα προσπαθήσουν να περάσουν τους χιλιάδες Αφρικανούς, κυρίως από χώρες της βόρειας και της κεντρικής Αφρικής, που έχουν φτάσει στα παράλια της Τουρκίας και αναζητούν τρόπο να περάσουν στα ελληνικά νησιά, για να ζητήσουν άσυλο». 

Η ευρωβουλευτής υπενθυμίζει τις συνεχόμενες απειλές της Τουρκίας, ότι μέχρι το τέλος του έτους θα ανοίξει τη «στρόφιγγα» των προσφύγων και των μεταναστών προς την Ευρώπη, αν δεν εγκριθεί το καθεστώς της απελευθέρωσης των θεωρήσεων για τους Τούρκους πολίτες στην Ε.Ε. και ρωτά την Επιτροπή αν προτίθεται να αντιδράσει άμεσα και δη μέχρι το τέλος του έτους στις κλιμακούμενες πιέσεις της Τουρκίας, προκειμένου να αποφευχθεί μαζική εισροή μεταναστών στην Ευρώπη παρά τη Συμφωνία Ε.Ε. - Τουρκίας.

Αυτόνομη η Αρμοστεία!
Περίπου 2.000 πρόσφυγες και μετανάστες διαμένουν σήμερα στις δομές φιλοξενίας της Ηπείρου, δηλαδή σ’ αυτές του Νομού Ιωαννίνων και φυσικά στη Φιλιππιάδα. Ωστόσο, κανείς δεν ξέρει να πει με ακρίβεια πόσοι πρόσφυγες βρίσκονται πού, πλην φυσικά της Ύπατης

Αρμοστείας, η οποία κινείται εντελώς αυτόνομα και χωρίς καμία προηγούμενη συνεννόηση με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, που, όταν προκύπτει πρόβλημα εξαιτίας βιαστικών αποφάσεων και έλλειψης οργανωμένου σχεδίου, καλείται να βγάλει τα… κάστανα από τη φωτιά!

Ζήτημα είναι δε, αν η Ύπατη Αρμοστεία πριν προβεί σε κάποια μετακίνηση ζητά τη σύμφωνη γνώμη του αρμόδιου Υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

Πάνε κι έρχονται…
Κάπως έτσι, στο Κέντρο Φιλοξενίας του Κατσικά έχουν απομείνει, μετά τη μετακίνηση προ τριημέρου αρκετών ακόμα προσφύγων, περίπου 160 άτομα και κανείς δε γνωρίζει για πόσο καιρό αυτοί θα παραμείνουν εκεί. 

Οι υπόλοιποι πρόσφυγες και μετανάστες μεταφέρθηκαν κι εγκαταστάθηκαν σε ξενοδοχείο στο κέντρο των Ιωαννίνων, προκαλώντας έκπληξη στους περίοικους. 

Αυτή φυσικά δεν είναι η μόνη περίπτωση του πώς δρα η Αρμοστεία. Αυτές τις ημέρες οικογένειες ξεριζωμένων μεταφέρθηκαν από το Κιλκίς στην Πλαταριά Θεσπρωτίας, όπως αναφέρει το «Εpiruspost.gr», άλλοι από τη Θεσσαλονίκη έφτασαν σε ξενοδοχεία στη Λυγιά Πρέβεζας, ενώ πρόσφυγες από την Κόνιτσα και το Τσεπέλοβο εγκαταστάθηκαν σε ξενοδοχεία του Λεκανοπεδίου Ιωαννίνων!

Πάντως, η Άρτα, εκλογική περιφέρεια της Όλγας Γεροβασίλη και τόπος καταγωγής του Αλέξη Τσίπρα, έχει μείνει ως τώρα στο… απυρόβλητο, αφού δεν διαθέτει καμία δομή φιλοξενίας προσφύγων! Γεγονός που προκαλεί ερωτηματικά και ποικίλα σχόλια από πλευράς τόσο αυτοδιοικητικών φορέων όσο των πολίτων.

Η πρώην Παιδόπολη
Λογικά, τις επόμενες εβδομάδες θα φύγουν απ’ τον Κατσικά και οι υπόλοιποι 160 πρόσφυγες οι οποίοι θα εγκατασταθούν ποιος ξέρει σε ποια ξενοδοχεία και ξενώνες της πόλης. Εδώ παίζει ρόλο και το ενδιαφέρον που δείχνουν οι ίδιοι οι ξενοδόχοι να διαθέσουν δωμάτια για τον σκοπό αυτό…

Όσο για το τμήμα της πρώην Παιδόπολης «Αγία Ελένη» που ανακατασκευάζεται για να φιλοξενήσει πρόσφυγες και μετανάστες και να ολοκληρωθεί η πρώτη φάση των παρεμβάσεων δε θα τους πάνε άμεσα εκεί. 

Η Ύπατη Αρμοστεία θα περιμένει να ολοκληρωθεί το σύνολο του έργου και μετά να λειτουργήσει η δομή ως κοινότητα προσφύγων. Πράγμα που δεν πρόκειται να γίνει πριν τον Φεβρουάριο.

 

 

ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ

Σχόλια

Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο.

Δεν σας επιτρέπεται η υποβολή σχολίων. Παρακαλούμε συνδεθείτε.

Περιεχόμενο

 
 
 

Μέλος της Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων & Ένωσης Συντακτών Διαδικτύου

-

 

greek-sites.gr - Κατάλογος Ελληνικών Ιστοσελίδων

Eπισκέπτες online

Έχουμε online 296 επισκέπτες και 2 μέλη.

 

 

 

Πιο Δημοφιλής

 

Το fanaripress ασχολείται με θέματα της τοπικής και Ελληνικής επικαιρότητας, με αξιοπρέπεια, με διεθνείς ειδήσεις,και φυσικά με χιούμορ και σάτιρα. 

Δίνει την ευκαιρία σε όλους τους πολίτες να επικοινωνούν,να καταθέτουν την άποψη τους, και να καταγγείλουν τα κακώς κείμενα.

Είμαστε εδώ, για να προσφέρουμε και να συμβάλουμε στην ενημέρωση, για ότι συμβαίνει στην περιοχή του Φαναρίου.

 Καταχωρούνται: Ημερίδες ,Πάρτυ, Πανηγύρια , Aγγελίες Άρθρα και πάσης φύσεως εκδηλώσεις.

 

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Πρέβεζα

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Πρέβεζα

Τιμές Καυσίμων Καναλλάκι

Τιμές Καυσίμων Πάργα

ΦΙΛΙΚΑ ΙΣΤΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΗΠΕΊΡΟΥ