Greek
FanariPress Νέα : Δήμου Πάργας - Ζηρού - Πρέβεζας - Σουλίου - Άρτας - Ηγουμενίτσα
Είστε εδώ Αρχική » Περιφέρεια Ηπείρου » «Λειψά» σε κλίνες εντατικής τα Νοσοκομεία της Ηπείρου! - Αποκαλυπτικά στοιχεία από μεγάλη έρευνα της ΠΟΕΔΗΝ

«Λειψά» σε κλίνες εντατικής τα Νοσοκομεία της Ηπείρου! - Αποκαλυπτικά στοιχεία από μεγάλη έρευνα της ΠΟΕΔΗΝ

print
email
Τελευταία ενημέρωση από Αγγέλικα Καλλώνη
«Λειψά» σε κλίνες εντατικής τα Νοσοκομεία της Ηπείρου! - Αποκαλυπτικά στοιχεία από μεγάλη έρευνα της ΠΟΕΔΗΝ

Διαθέτουν 29 κρεβάτια ΜΕΘ, ενώ θα έπρεπε να είναι 78 - Ελλείψεις επίσης σε προσωπικό, ενώ κορεσμό προκαλεί και η λάθος διαχείριση βαριά νοσούντων ασθενών

Συχνό φαινόμενο είναι οι επείγουσες διακομιδές με κάθε μέσο σοβαρών περιστατικών από τις μονάδες Εντατικής Θεραπείας των Νοσοκομείων της Ηπείρου προς εκείνες άλλων νοσηλευτικών ιδρυμάτων ανά τη χώρα και το αντίστροφο.

Αιτία, από τη μία πλευρά το γεγονός ότι δεν επαρκούν οι κλίνες στις ΜΕΘ τόσο των τοπικών όσο και όλων των υπόλοιπων νοσηλευτικών ιδρυμάτων, ενώ ελλείψεις υπάρχουν και στο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό που τις στελεχώνει.

Από την άλλη, είναι και η λάθος διαχείριση ασθενών σε μη αναστρέψιμη κατάσταση που γεμίζει τις συγκεκριμένες Μονάδες, την οποία ευνοεί η απουσία σχετικού νομικού πλαισίου, αντίστοιχου με εκείνο άλλων Ευρωπαϊκών χωρών.

Το πρόβλημα στις ΜΕΘ αναδεικνύει σε έρευνά της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία, η οποία κάνει λόγο επίσης για τις ελλείψεις λειτουργικών υλικών και χημειοθεραπευτικών φαρμάκων που αντιμετωπίζουν σήμερα τα νοσηλευτικά μας ιδρύματα.

Οι ΜΕΘ στην Ήπειρο 
Συνολικά 29 κλίνες σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας διαθέτει σήμερα η Ήπειρος, σύμφωνα με την έρευνα της ΠΟΕΔΗΝ.

Όσον αφορά στην περιοχή μας, τρία Νοσοκομεία έχουν ΜΕΘ. Η μεγαλύτερη Μονάδα με 14 κλίνες βρίσκεται στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων, έξι κλίνες διαθέτει η Μονάδα του «Χατζηκώστα» και εννέα κλίνες ΜΕΘ έχει το Νοσοκομείο της Άρτας. Στους Φιλιάτες και την Πρέβεζα δεν υπάρχει καμία.

Δεν είναι πολλές οι κλίνες ΜΕΘ στην περιοχή μας, για την οποία η έρευνα της ΠΟΕΔΗΝ σημειώνει πως θα έπρεπε να έχει 78, καθώς αυτό επιβάλλει ο πληθυσμός της ο οποίος ανέρχεται σε 336.856 πολίτες. Συνολικά η Ήπειρος έχει 782 νοσοκομειακές κλίνες με μεγάλη μάλιστα πληρότητα.

…Και το προσωπικό
Οι κλίνες στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων είναι παλιάς τεχνολογίας, ωστόσο υπάρχει συντήρηση η οποία γίνεται από τη Βιοϊατρική Υπηρεσία.

Όσο για το προσωπικό της, έλλειψη παρατηρείται στους νοσηλευτές. Κανονικά, με βάση τα Ευρωπαϊκά πρότυπα,  απαιτούνται επτά άτομα ανά βάρδια, δηλαδή 21 νοσηλευτές ανά εικοσιτετράωρο.

Ο αριθμός αυτός δεν υπάρχει σήμερα στη ΜΕΘ. Από άποψη γιατρών πάντως τα πράγματα είναι καλύτερα και η Μονάδα λειτουργεί με ικανοποιητική ασφάλεια. Στο «Χατζηκώστα» πάλι η ΜΕΘ έχει ανάγκη τουλάχιστον από δύο ακόμα γιατρούς, καθώς οι υπάρχοντες δεν επαρκούν!

Λάθος διαχείριση
Πέρα από τον περιορισμένο αριθμό κλινών, πρόβλημα κορεσμού στις ΜΕΘ προκαλεί και η λάθος διαχείριση ασθενών σε μη αναστρέψιμη κατάσταση που γίνεται από τις υπόλοιπες κλινικές των νοσοκομείων, όπως ανέφερε στον «Π.Λ.» επιστήμονας που γνωρίζει καλά τον συγκεκριμένο χώρο. 

Συχνά, αποστέλλονται στις Μονάδες για διασωλήνωση βαριά νοσούντες ασθενείς οι οποίοι δεν έχουν καμία ελπίδα να επανέλθουν.

Αυτό γίνεται για διάφορους λόγους, ένας εκ των οποίων είναι η πίεση που ασκούν σε καθηγητές και γιατρούς οι οικείοι των ασθενών, οι οποίοι νομίζουν πως στη ΜΕΘ μπορεί κάτι να αλλάξει. 

Δυστυχώς, σε τέτοιες περιπτώσεις η νοσηλεία στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας  ουσιαστικά δεν προσφέρει τίποτα στον ασθενή. Απλώς, εκείνος παίρνει μια… παράταση λόγω διασωλήνωσης, με διάφορα όμως αρνητικά επακόλουθα από τη διαδικασία αυτή!

Η συγκεκριμένη πρακτική οφείλεται εν πολλοίς στο γεγονός ότι δεν υπάρχει στη χώρα μας νομικό πλαίσιο για τη διαχείριση ασθενών σε μη αναστρέψιμη κατάσταση όπως συμβαίνει στις περισσότερες Ευρωπαϊκές χώρες.

Στοιχεία της ΠΟΕΔΗΝ
Τον κώδωνα του κινδύνου για σοβαρές ελλείψεις Πανελλαδικά σε κλίνες ΜΕΘ, χειρουργικά υλικά και φάρμακα κρούει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία, τονίζοντας μάλιστα πως κατ’ εκτίμηση χάνονται 5.000 ζωές ετησίως λόγω του ανεπαρκούς αριθμού κρεβατιών στις εντατικές!

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, αυτή τη στιγμή λειτουργούν μόλις 540 κλίνες ΜΕΘ στη χώρα μας, εκ των οποίων 500 στα δημόσια Νοσοκομεία και 40 σε ιδιωτικές κλινικές, ενώ θα έπρεπε να υπάρχουν 3.500 με βάση το συνολικό αριθμό κλινών στα νοσηλευτικά ιδρύματα.

Από αυτές τις 540 κλίνες μάλιστα οι 150 είναι μεν εξοπλισμένες αλλά δε λειτουργούν λόγω έλλειψης προσωπικού. Αυτή όλη η κατάσταση έχει ως αποτέλεσμα 1.000 ασθενείς κατ’ έτος να χάνουν τη ζωή τους, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η έρευνα!

Καθημερινά, εξάλλου, 40 - 50 διασωληνωμένοι ασθενείς περιμένουν στη λίστα αναμονής για ΜΕΘ και πολλοί εξ’ αυτών δεν εμφανίζονται στη λίστα αναμονής της επόμενης ημέρας, γεγονός που συνήθως σημαίνει ότι έχασαν τη μάχη για τη ζωή.

Επίθεση σε Πολάκη
«Οι ΜΕΘ είναι ο καθρέφτης του συστήματος υγείας και όμως είναι θολός», αναφέρει η ΠΟΕΔΗΝ, εξαπολύοντας παράλληλα επίθεση κατά του αναπλ. Υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη.

Όπως σημειώνει, μεταξύ άλλων, «η αύξηση των κλινών ΜΕΘ που ανακοινώνει η Κυβέρνηση είναι πλασματική.

Ο κ. Πολάκης παρέλαβε 540 κλίνες ΜΕΘ από τις προηγούμενες Κυβερνήσεις. Μειώθηκαν το 2016 σε 438 με τις άστοχες ενέργειές του.

Η αύξηση κλινών που ανακοινώνει κάθε φορά η Κυβέρνηση αφορά τη σταδιακή επαναλειτουργία των 100 κλινών που έκλεισαν τότε».

 

 

 

ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ

Σχόλια

Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο.

Δεν σας επιτρέπεται η υποβολή σχολίων. Παρακαλούμε συνδεθείτε.

Περιεχόμενο

 
 
 

Μέλος της Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων & Ένωσης Συντακτών Διαδικτύου

-

 

greek-sites.gr - Κατάλογος Ελληνικών Ιστοσελίδων

Eπισκέπτες online

Έχουμε online 606 επισκέπτες και 2 μέλη.

 

 

 

Πιο Δημοφιλής

 

Το fanaripress ασχολείται με θέματα της τοπικής και Ελληνικής επικαιρότητας, με αξιοπρέπεια, με διεθνείς ειδήσεις,και φυσικά με χιούμορ και σάτιρα. 

Δίνει την ευκαιρία σε όλους τους πολίτες να επικοινωνούν,να καταθέτουν την άποψη τους, και να καταγγείλουν τα κακώς κείμενα.

Είμαστε εδώ, για να προσφέρουμε και να συμβάλουμε στην ενημέρωση, για ότι συμβαίνει στην περιοχή του Φαναρίου.

 Καταχωρούνται: Ημερίδες ,Πάρτυ, Πανηγύρια , Aγγελίες Άρθρα και πάσης φύσεως εκδηλώσεις.

 

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Πρέβεζα

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Πρέβεζα

Τιμές Καυσίμων Καναλλάκι

Τιμές Καυσίμων Πάργα

ΦΙΛΙΚΑ ΙΣΤΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΗΠΕΊΡΟΥ