Greek
FanariPress Νέα : Δήμου Πάργας - Ζηρού - Πρέβεζας - Σουλίου - Άρτας - Ηγουμενίτσα
Είστε εδώ Αρχική » Περιφέρεια Ηπείρου » Για να αποφευχθούν παράνομες μετακινήσεις προσφύγων μέσω Αλβανίας… Η FRONTEX ΘΑ ΕΠΙΤΗΡΕΙ ΤΑ ΣΥΝΟΡΑ ΜΑΣ!

Για να αποφευχθούν παράνομες μετακινήσεις προσφύγων μέσω Αλβανίας… Η FRONTEX ΘΑ ΕΠΙΤΗΡΕΙ ΤΑ ΣΥΝΟΡΑ ΜΑΣ!

print
email
Τελευταία ενημέρωση από Θαρύπας Ηπείρου
Για να αποφευχθούν παράνομες μετακινήσεις προσφύγων μέσω Αλβανίας… Η FRONTEX ΘΑ ΕΠΙΤΗΡΕΙ ΤΑ ΣΥΝΟΡΑ ΜΑΣ!

Η Frontex, πριν καλά- καλά αναλάβει υπηρεσία στα Ελληνοαλβανικά σύνορα, έχει ήδη σχηματίσει μια πρώτη «εικόνα» για το μέγα πρόβλημα της παράνομης μετανάστευσης από την Αλβανία προς Ελλάδα

Στις υπηρεσίες της FRO­NTEX κατέφυγε τελικά η Ελληνική Κυβέρνηση για την επιτήρηση των συνόρων μας! 

Κλιμάκιο του Οργανισμού επισκέφθηκε ήδη τα Γιάννενα, δύο αξιωματικοί της- σύμφωνα με πληροφορίες- έχουν εγκατασταθεί ήδη στο Μεθοριακό Σταθμό Κακαβιάς και έπεται συνέχεια. 

Η παρουσία και η εμπλοκή της FRONTEX στα σύνορα της Ελλάδος με την Αλβανία, αποκαλύφθηκε από δημοσίευμα του Γερμανικού περιοδικού Spiegel και επιβεβαιώθηκε χθες κατά τον πλέον επίσημο τρόπο: Ο Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων,  παραδέχτηκε ότι η Ελληνική Κυβέρνηση είναι εκείνη που έχει ζητήσει ανάπτυξη των δυνάμεων της FRONTEX στα σύνορά μας. 

«Ήδη από τον Σεπτέμβριο είχαμε καλέσει τη Frontex και ο Οργανισμός με βάση σχέδια της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπως κάνει και σε άλλες χώρες, αναπτύσσεται στα βόρεια σύνορα και τα σύνορα με την Αλβανία για να μειώσει δευτερογενές ροές», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Υπουργός,  για να προσθέσει ότι η Ελλάδα προσπαθεί να αυξήσει τη νόμιμη μετεγκατάσταση στην Ευρώπη και δεν έχει καμία διάθεση να διευκολύνει την παράνομη μετανάστευση.

Η πρώτη εικόνα

Η Frontex, πριν καλά- καλά αναλάβει υπηρεσία στα Ελληνοαλβανικά σύνορα, έχει ήδη σχηματίσει μια πρώτη «εικόνα» για το μέγα πρόβλημα της παράνομης μετανάστευσης από την Αλβανία προς Ελλάδα, αλλά παραμένει άγνωστο αν στις αρμοδιότητες της θα περιληφθεί και αυτό το αντικείμενο.

Πάντως κλιμάκιο αξιωματικών της, τις τελευταίες ημέρες επισκέφτηκε το Μεθοριακό Σταθμό Κακαβιάς, όπως και συνοριακά τμήματα, ενώ είχε συνάντηση και με τον Γενικό Αστυνομικό Διευθυντή Ηπείρου Κωνσταντίνο Σκούμα, από τον οποίο ενημερώθηκε αναλυτικά για την κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή και ιδιαίτερα για την παράνομη διακίνηση Αλβανών μεταναστών και ναρκωτικών ουσιών.

Επί τάπητος τέθηκε το ζήτημα ενίσχυσης των αστυνομικών υπηρεσιών της Ηπείρου με σύγχρονα υλικοτεχνικά μέσα. Ως θετικό στοιχείο, καταγράφηκε το γεγονός, ότι μέχρι σήμερα δεν έχουν σημειωθεί μαζικές προσφυγικές ροές από την Ελλάδα προς την Αλβανία.

Ο ρόλος της Frontex

Η Frontex,  (Οργανισμός Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής, όπως είναι η ολοκληρωμένη ονομασία της) έχει αποστολή να βοηθά τα κράτη μέλη της Ε.Ε. και τις συνδεδεμένες χώρες Σένγκεν στη διαχείριση των εξωτερικών συνόρων τους.

Παράλληλα διευκολύνει τη συνεργασία μεταξύ των τελωνειακών αρχών όλων των χωρών της ΕΕ, παρέχοντας τεχνική βοήθεια και εμπειρογνωσία. Από την καταστατική της λειτουργία όπως γίνεται αντιληπτό, μπορεί να διαδραματίσει ένα σημαντικό ρόλο στη προστασία των συνόρων, αρκεί να μην περιοριστεί σε τυπική παρουσία στην Ήπειρο.

K. Mητσοτάκης: 
Απαιτείται αλληλεγγύη

Ωστόσο από μόνη της η Frontex δεν μπορεί να εξασφαλίσει πλήρως τη φύλαξη των συνόρων, αν δεν υπάρξουν γενικότερες και αποτελεσματικότερες πολιτικές.

Στο θέμα αυτό αναφέρθηκε χθες και ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος αφενός κάλεσε τις ευρωπαϊκές χώρες να δείξουν μεγαλύτερη αλληλεγγύη, και αφετέρου ζήτησε από την Ε.Ε. να αποκτήσει μια ικανή δύναμη για να φυλάσσει τα σύνορά της. 

Συγκεκριμένα ο Κ. Μητσοτάκης, μιλώντας στην Ιταλική RAI, ήταν ξεκάθαρος στην τοποθέτησή του, βάζοντας τα πράγματα στη σωστή τους βάση: «Η Ευρώπη- είπε-  πρέπει να επιδείξει μεγαλύτερη αλληλεγγύη. Δεν γίνεται αυτήν τη στιγμή να μην υπάρχει ένας επιμερισμός της ευθύνης σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. 

Τα προγράμματα μετεγκατάστασης έχουν μείνει πρακτικά στον αέρα. Κάθε χώρα έχει τους δικούς της εγχώριους λαϊκιστές, οι οποίοι είναι αντίθετοι σε αυτήν την ευρύτερη λογική. Η Ευρώπη πρέπει να επιδείξει πολύ μεγαλύτερη συλλογικότητα στην αντιμετώπιση του προβλήματος.

Δεν μπορεί ούτε η Ελλάδα, ούτε η Ιταλία να είναι μόνες τους, επειδή τυχαίνει από τη γεωγραφία τους να είναι στην πρώτη γραμμή.

Η Ευρώπη πρέπει να αποκτήσει, το συντομότερο δυνατό, μια ευρωπαϊκή δύναμη, η οποία θα φυλάσσει τα σύνορά της, έτσι ώστε η ευθύνη αυτή να μη βαραίνει μόνο τα κράτη, τα οποία στην ουσία διαχειρίζονται τα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης. Και βέβαια πρέπει να δούμε την αίτια του προβλήματος, έτσι ώστε με μια πιο παρεμβατική εξωτερική πολιτική να αντιμετωπιστεί η ανθρώπινη τραγωδία, την οποία βιώνουμε σήμερα».

Το πρόβλημα της Αλβανίας

Πέρα από το προσφυγικό πρόβλημα, εκείνο που απασχολεί πιο έντονα τους κατοίκους της Ηπείρου και ιδιαίτερα των ακριτικών περιοχών της, είναι η συνεχιζόμενη εισροή παράνομων μεταναστών από τη γειτονική Αλβανία και η εισαγόμενη εγκληματικότητα και τα αυξανόμενα κρούσματα διακίνησης ναρκωτικών ουσιών.

Είναι ζητήματα, που ευκαιρία δοθείσης, πρέπει να επιδιωχθεί από τους συναρμόδιους φορείς και υπηρεσίες, ώστε να εμπλακεί στην αντιμετώπισή τους και η Frontex, με διττό σκοπό: Και να περιοριστεί όσο γίνεται το πρόβλημα και να γίνουν επιτέλους κοινωνοί και οι Ευρωπαίοι εταίροι, που δεν έχουν αντιληφθεί τα «τερτίπια» και τα «κόλπα» του Αλβανού Πρωθυπουργού Έντι Ράμα, που άλλα υπόσχεται στο εξωτερικό και άλλα πράττει στο εσωτερικό της χώρας του.

Σχόλια

Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο.

Δεν σας επιτρέπεται η υποβολή σχολίων. Παρακαλούμε συνδεθείτε.

Περιεχόμενο

 
 
 

Μέλος της Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων & Ένωσης Συντακτών Διαδικτύου

-

 

greek-sites.gr - Κατάλογος Ελληνικών Ιστοσελίδων

Eπισκέπτες online

Έχουμε online 302 επισκέπτες και 2 μέλη.

 

 

 

Πιο Δημοφιλής

 

Το fanaripress ασχολείται με θέματα της τοπικής και Ελληνικής επικαιρότητας, με αξιοπρέπεια, με διεθνείς ειδήσεις,και φυσικά με χιούμορ και σάτιρα. 

Δίνει την ευκαιρία σε όλους τους πολίτες να επικοινωνούν,να καταθέτουν την άποψη τους, και να καταγγείλουν τα κακώς κείμενα.

Είμαστε εδώ, για να προσφέρουμε και να συμβάλουμε στην ενημέρωση, για ότι συμβαίνει στην περιοχή του Φαναρίου.

 Καταχωρούνται: Ημερίδες ,Πάρτυ, Πανηγύρια , Aγγελίες Άρθρα και πάσης φύσεως εκδηλώσεις.

 

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Πρέβεζα

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Πρέβεζα

Τιμές Καυσίμων Καναλλάκι

Τιμές Καυσίμων Πάργα

ΦΙΛΙΚΑ ΙΣΤΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΗΠΕΊΡΟΥ