Greek
FanariPress Νέα : Δήμου Πάργας - Ζηρού - Πρέβεζας - Σουλίου - Άρτας - Ηγουμενίτσα
Είστε εδώ Αρχική » Περιφέρεια Ηπείρου » Η Ήπειρος… υστερεί σοβαρά σε πολεοδομικό σχεδιασμό!

Η Ήπειρος… υστερεί σοβαρά σε πολεοδομικό σχεδιασμό!

print
email
Τελευταία ενημέρωση από Θαρύπας Ηπείρου
Η Ήπειρος… υστερεί σοβαρά σε πολεοδομικό σχεδιασμό!

Η Ήπειρος… υστερεί σοβαρά σε πολεοδομικό σχεδιασμό!

 Με ρυθμούς… χελώνας προχωρούν τα τελευταία χρόνια τα σχέδια οικιστικής ανάπτυξης στην Περιφέρεια Ηπείρου, η οποία υστερεί σε Πανελλαδικό  επίπεδο, αν και υπάρχουν και χειρότερα!

Αυτό αποδεικνύει μελέτη που εκπόνησε στέλεχος της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας – Θράκης, απ’ την οποία προκύπτει ότι περισσότερη από τη μισή Ελλάδα εξακολουθεί να παραμένει χωρίς περιβαλλοντικό σχεδιασμό, που αποτελεί σημαντικό «εργαλείο» και προϋπόθεση ορθής πολεοδομικής και οικιστικής οργάνωσης.

Έχουμε μείνει πίσω
Σε ποσοστό της τάξης μόλις του 16% έχουν ολοκληρωθεί τα Γενικά Πολεοδομικά Σχέδια στην Περιφέρεια της Ηπείρου όπως προκύπτει από τη μελέτη της κ. Σουλτάνας Βεζυριαννίδου. Το 2007 εγκρίθηκε ένα Γ.Π.Σ. σ’ αυτήν, το 2008 άλλο ένα, το 2009 έξι Σχέδια, το 2010 ένα, το 2012 άλλο ένα και δύο Γ.Π.Σ. εγκρίθηκαν το 2014.

Τα έτη 2011 και 2013 δεν εγκρίθηκε κανένα Γ.Π.Σ.. Αντίστοιχα πίσω με την Ήπειρο έχουν απομείνει άλλες τρεις από τις 12 συνολικά Περιφέρειες της χώρας (Πελοπόννησος, Θράκη, Βόρειο Αιγαίο).

Τη σημαντικότερη πρόοδο στην ολοκλήρωση του πολεοδομικού σχεδιασμού της έχει πετύχει στα 17 χρόνια εφαρμογής του σχετικού νόμου (ν.2508) η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, στην οποία ολοκληρώθηκε το 40% των Γενικών Πολεοδομικών Σχεδίων και ακολουθούν η Κρήτη με 27% και η Στερεά Ελλάδα με ποσοστό 24%.

Πιο κάτω από την Ήπειρο είναι οι Περιφέρειες Νοτίου Αιγαίου, Ιονίου, Δυτικής Ελλάδας, Δυτικής Μακεδονίας και Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης όπου ο σχεδιασμός έχει προχωρήσει το πολύ έως 4%!

Τα αστικά κέντρα
Όσον αφορά στα αστικά κέντρα που αποτελούν έδρες Περιφερειών, τα Γιάννενα εντάσσονται στην ίδια ομάδα με τη Θεσσαλονίκη, την Κοζάνη και την Τρίπολη όπου οι μελέτες παραμένουν σε εξέλιξη, χωρίς όμως να γνωρίζει κανείς πότε θα ολοκληρωθούν.

Τέσσερις πόλεις ωστόσο έχουν ήδη εγκεκριμένα  Γ.Π.Σ. και είναι η Πάτρα, η Λάρισα, η Λαμία και η Μυτιλήνη. Ουσιαστικά, περισσότερη από τη μισή χώρα παραμένει σήμερα χωρίς πολεοδομικό σχεδιασμό, γεγονός που ευνοεί τις αυθαιρεσίες κάθε είδους.

Όπως αναφέρει η «Καθημερινή της Κυριακής», στα 17 χρόνια που ίσχυσε το προηγούμενο νομικό πλαίσιο για την εκπόνηση Γενικών Πολεοδομικών Σχεδίων ολοκληρώθηκε μόνο το 16% των μελετών που ανατέθηκαν, ενώ ένα 31% βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη.

Δύο χρόνια απραξίας!
Μάλιστα, την τελευταία διετία έχει επέλθει πλήρης… απραξία! Με το ισχύον εδώ και δύο χρόνια πλαίσιο, που βρίσκεται υπό τροποποίηση, δεν εγκρίθηκε κανένα νέο πολεοδομικό σχέδιο, αφού δεν είχαν καθοριστεί οι απαραίτητες προδιαγραφές.

Ο νόμος του 2014, μεταξύ άλλων, θέσπισε «τοπικά χωρικά σχέδια» στη θέση των Γ.Π.Σ., τα οποία δεν είναι απαραίτητο να καλύπτουν το σύνολο των Δήμων, αλλά μπορούσαν να αφορούν μόνο μία περιοχή ή δημοτική ενότητα. Σήμερα ο ν.4269/14 είναι υπό αναθεώρηση, χωρίς ωστόσο οι βασικές κατηγοριοποιήσεις του να διαφοροποιούνται.

Σχόλια

Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο.

Δεν σας επιτρέπεται η υποβολή σχολίων. Παρακαλούμε συνδεθείτε.

Περιεχόμενο

 
 
 

Μέλος της Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων & Ένωσης Συντακτών Διαδικτύου

-

 

greek-sites.gr - Κατάλογος Ελληνικών Ιστοσελίδων

Eπισκέπτες online

Έχουμε online 299 επισκέπτες και 2 μέλη.

 

 

 

Πιο Δημοφιλής

 

Το fanaripress ασχολείται με θέματα της τοπικής και Ελληνικής επικαιρότητας, με αξιοπρέπεια, με διεθνείς ειδήσεις,και φυσικά με χιούμορ και σάτιρα. 

Δίνει την ευκαιρία σε όλους τους πολίτες να επικοινωνούν,να καταθέτουν την άποψη τους, και να καταγγείλουν τα κακώς κείμενα.

Είμαστε εδώ, για να προσφέρουμε και να συμβάλουμε στην ενημέρωση, για ότι συμβαίνει στην περιοχή του Φαναρίου.

 Καταχωρούνται: Ημερίδες ,Πάρτυ, Πανηγύρια , Aγγελίες Άρθρα και πάσης φύσεως εκδηλώσεις.

 

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Πρέβεζα

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Πρέβεζα

Τιμές Καυσίμων Καναλλάκι

Τιμές Καυσίμων Πάργα

ΦΙΛΙΚΑ ΙΣΤΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΗΠΕΊΡΟΥ