Greek
FanariPress Νέα : Δήμου Πάργας - Ζηρού - Πρέβεζας - Σουλίου - Άρτας - Ηγουμενίτσα
Είστε εδώ Αρχική » Πάργα » Νέα παραλία ωοτοκίας για την Caretta Caretta στην Αμμουδιά Πρέβεζας

Νέα παραλία ωοτοκίας για την Caretta Caretta στην Αμμουδιά Πρέβεζας

print
email
Τελευταία ενημέρωση από Αγγέλικα Καλλώνη
Νέα παραλία ωοτοκίας για την Caretta Caretta στην Αμμουδιά Πρέβεζας

Νέα παραλία ωοτοκίας για την Caretta Caretta στην Αμμουδιά Πρέβεζας

Νέα παραλία ωοτοκίας για την Caretta Caretta

 
Στην παραλία της Αμμουδιάς εντοπίστηκε από λουόμενους φωλιά θαλάσσιας χελώνας Caretta caretta και στην συνέχεια ειδοποιήθηκε ο Φορέας Διαχείρισης.
Είναι η πρώτη φωλιά που καταγράφεται στην συγκεκριμένη παραλία.
Οι θαλάσσια χελώνα θεωρείται είδος υπό εξαφάνιση και προστατεύεται από τη Διεθνή Ένωση για τη Διατήρηση της Φύσης, και χαρακτηρίζεται κινδυνεύον είδος σύμφωνα με το Κόκκινο Βιβλίο των Απειλούμενων Ζώων της Ελλάδας.
Το σημαντικό για τη χώρα μας είναι ότι φιλοξενούμε κάποιες από τις σημαντικότερες παραλίες για την αναπαραγωγή και φωλεοποίηση της καρέτα στη Μεσόγειο.
Οι χελώνες ζουν περίπου 100 χρόνια και ενηλικιώνονται μετά τη δεύτερη δεκαετία της ζωής τους ενώ επιλέγουν να γεννήσουν τα αυγά τους στην παραλία που γεννήθηκαν, γεγονός που καταδεικνύει την ανάγκη για τη διατήρηση  και προστασία των οικοσυστημάτων και των παραλιών ωοτοκίας.
Η κάθε χελώνα θα επιστρέψει στην περιοχή που έχει επιλέξει για να γεννήσει τα αυγά της κάθε δύο με τρία χρόνια και σε κάθε περίοδο ωοτοκίας θα γεννήσει δύο ως τρεις φορές.
Η χελώνα σκάβει τη φωλιά με τα πίσω πτερύγια της σε αμμώδεις παραλίες, σε βάθος περίπου 60 εκατοστών. Σε κάθε φωλιά φιλοξενούνται μέχρι και 120 αυγά, τα οποία εκκολάπτονται για 55 περίπου ημέρες.
 
Τα χελωνάκια μπαίνουν στη θάλασσα,  χρησιμοποιώντας ως οδηγό σημείο την αντανάκλαση του φεγγαριού ή των αστεριών στην επιφάνεια του νερού, κατά τη διάρκεια της νύχτας για να αποφύγουν τους θηρευτές ή τον τραυματισμό από τις υψηλές θερμοκρασίες της άμμου.
 
Μεγαλύτερη απειλή για την θαλάσσια χελώνα αποτελεί η οικολογική υποβάθμιση των οικοσυστημάτων,  όπου ζει και αναπαράγεται, κυρίως από τις ανθρωπογενείς δραστηριότητες (τουριστική ανάπτυξη των παραλιών ωοτοκίας, ο τεχνητός φωτισμός που αποπροσανατολίζει τα μικρά, η παγίδευση σε αλιευτικά εργαλεία, οι τραυματισμοί από ταχύπλοα, τα σκουπίδια στη θάλασσα, κλπ). 
Τα μικρά χελωνάκια απειλούνται από φυσικούς θηρευτές (γλάρους, καβούρια κλπ )  ενώ θηρευτές των αυγών της θαλάσσιας χελώνας είναι οι αλεπούδες, τα σκυλιά, οι αρουραίου κλπ.
Η παραλία της Αμμουδιάς, καθώς φαίνεται, αποτελεί μία ακόμη παραλία ωοτοκίας για την θαλάσσια χελώνα, και οφείλουμε για την προστασία του είδους, να εξασφαλίσουμε τις καλύτερες συνθήκες ωοτοκίας και αναπαραγωγικής επιτυχίας.
 
Ας δείξουμε λοιπόν την απαιτούμενη προσοχή, κατά την άσκηση δραστηριοτήτων στην παραλία, με περιορισμό των απειλών του είδους και της όχλησης, προκειμένου να ολοκληρωθεί με επιτυχία η διαδικασία της αναπαραγωγής και να έχουμε τη χαρά να αποθανατίσουμε την έξοδο των μικρών Caretta caretta, τον Οκτώβριο, προς τη θάλασσα.
 
 

Σχόλια

Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο.

Δεν σας επιτρέπεται η υποβολή σχολίων. Παρακαλούμε συνδεθείτε.

Περιεχόμενο

 
 
 

Μέλος της Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων & Ένωσης Συντακτών Διαδικτύου

-

 

greek-sites.gr - Κατάλογος Ελληνικών Ιστοσελίδων

Eπισκέπτες online

Έχουμε online 263 επισκέπτες και 0 μέλη.

 

 

 

Πιο Δημοφιλής

 

Το fanaripress ασχολείται με θέματα της τοπικής και Ελληνικής επικαιρότητας, με αξιοπρέπεια, με διεθνείς ειδήσεις,και φυσικά με χιούμορ και σάτιρα. 

Δίνει την ευκαιρία σε όλους τους πολίτες να επικοινωνούν,να καταθέτουν την άποψη τους, και να καταγγείλουν τα κακώς κείμενα.

Είμαστε εδώ, για να προσφέρουμε και να συμβάλουμε στην ενημέρωση, για ότι συμβαίνει στην περιοχή του Φαναρίου.

 Καταχωρούνται: Ημερίδες ,Πάρτυ, Πανηγύρια , Aγγελίες Άρθρα και πάσης φύσεως εκδηλώσεις.

 

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Πρέβεζα

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Πρέβεζα

Τιμές Καυσίμων Καναλλάκι

Τιμές Καυσίμων Πάργα

ΦΙΛΙΚΑ ΙΣΤΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΗΠΕΊΡΟΥ