Greek
FanariPress Νέα : Δήμου Πάργας - Ζηρού - Πρέβεζας - Σουλίου - Άρτας - Ηγουμενίτσα
Είστε εδώ Αρχική » Ιωάννινα » Έντονες αντιδράσεις προκαλεί η κατάρρευση του «Θεογέφυρου»

Έντονες αντιδράσεις προκαλεί η κατάρρευση του «Θεογέφυρου»

print
email
Τελευταία ενημέρωση από Γράφει: Δονάτος Παππάς
Έντονες αντιδράσεις προκαλεί η κατάρρευση του «Θεογέφυρου»

Έντονες αντιδράσεις προκαλεί η κατάρρευση του «Θεογέφυρου»

Έντονες αντιδράσεις εκδηλώνονται, μετά την κατάρρευση του θρυλικού «Θεογέφυρου», είτε από μεμονωμένα άτομα είτε από συλλόγους, που κάνουν λόγο για αδιαφορία πριν την πτώση του φυσικού μνημείου, αλλά και ανθρωπογενείς παρεμβάσεις. 

Μιλώντας στον  αθηναϊκό τηλεοπτικό σταθμό «STAR», για την κατάρρευση του «Θεογέφυρου», που ήταν χαρακτηρισμένο ως αρχαιολογικός χώρος,  ο Θεσπρωτός φυσιολάτρης και ιστοριοδίφης Μιχάλης Πασσιάκος, Πρόεδρος του Κέντρου Ιστορικών Μελετών Θεσπρωτίας, διαφοροποιείται από την επίσημη εκδοχή.

Μεταξύ άλλων υποστηρίζει ότι το Θεογέφυρο δεν έπεσε από τα νερά του ποταμού, αλλά το παρέσυρε η αδιαφορία, ο ωχαδερφισμός και οι ακατάλληλες παρεμβάσεις: Μπετά, πλακόστρωτα, σωλήνες άρδευσης, ύδρευσης, ταμπέλες και «εξωραϊσμοί» πρόχειροι.  

Επισημαίνει χαρακτηριστικά:  «Ένα φυσικό μνημείο που... σκότωσε (με πολύ κόπο) ο άνθρωπος». 

Να σημειωθεί ότι το πρώτο συμπέρασμα επιστημόνων, όπως ανακοινώθηκε, είναι ότι, λόγω των έντονων βροχοπτώσεων, κυρίως, το τελευταίο διάστημα, και με δεδομένη τη φθορά του χρόνου, κατέπεσε ο γεωλογικός σχηματισμός. 

Η Κίνηση «Καθαρός Καλαμάς»
Για αδιαφορία και ανθρωπογενείς παρεμβάσεις κάνει λόγο σε ανακοίνωσή της και η κίνηση «Καθαρός Καλαμάς», που αναφέρει: «Πολίτες και φορείς είχαν προειδοποιήσει εδώ και χρόνια για τους κινδύνους που ελλόχευαν όχι μόνο λόγω της φυσικής φθοράς-που βέβαια υπήρχε η δυνατότητα σωστικής παρέμβασης- αλλά και -κυρίως- από τις ανθρωπογενείς παρεμβάσεις πάνω του».

Οι παρεμβάσεις αυτές, σύμφωνα με την κίνηση «Καθαρός Καλαμάς», τραυμάτιζαν το απαράμιλλου κάλους μνημείο της φύσης. «Το τραυμάτιζαν όχι μόνο αισθητικά, αλλά και στατικά.

Τσιμενταύλακας στη ράχη του, εκσκαφή για σωλήνες στα σπλάχνα του, αδιαφορία για τις διαβρώσεις από διαρρέοντα νερά και ρίζες δέντρων στα πλευρά του. Τρία χρόνια πριν ήρθε και η πρώτη προειδοποίηση με την καθίζηση του δρόμου κοντά του»…   

Η «Ηπειρωτική Συσπείρωση»
Στις κατά καιρούς προειδοποιήσεις για την ανάγκη προστασίας σημαντικών μνημείων, αναφέρεται σε ανακοίνωσή της η «Ηπειρωτική Συσπείρωση» για την Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος (ΠΣΕ), με αφορμή την κατάρρευση του Θεογέφυρου. 

Μεταξύ άλλων, αναφέρει ότι «πρόκειται για διαχρονική, εγκληματική, συνειδητή εγκατάλειψη και απαξίωση των ιστορικών μνημείων εκ μέρους των Κυβερνήσεων, των περιφερειακών αρχών κάθε τόπου, των Δήμων.

Ως αποτέλεσμα της λογικής ότι όλα είναι κόστος και όλα εμπορεύσιμα έχουν αφήσει έρμαια στην τύχη τους τα ιστορικά μνημεία του τόπου μας χωρίς κανένα έργο συντήρησης και υποστήριξης.

Βεβαία από υποσχέσεις και μεγάλα λόγια έχουμε χορτάσει όμως, έχουν αποδείξει όλοι ετούτοι ότι οι υποσχέσεις αυτές  είναι κάτι σαν το ρητό ‘ολημερίς το χτίζανε, το βράδυ γκρεμιζόταν’».

Και προσθέτει ότι «και τα δύο γεφύρια (σ.σ. Θεογέφυρο και Γεφύρι της Πλάκας) τα γκρέμισε το ίδιο ποτάμι, το θολό ποτάμι της εγκληματικής αδιαφορίας για τις λαϊκές ανάγκες και την πολιτιστική κληρονομιά, του συστήματος και των συμφερόντων που υπηρετούν τόσο πειθήνια και με τέτοιο ζήλο σαν εθελόδουλοι του 21ου αιώνα…».

Κατά την «Ηπειρωτική Συσπείρωση»  η απάντηση θα έρθει «με την στράτευση όλο και περισσότερων συμπατριωτών σε αυτόν τον αγώνα για την άμεση αναστήλωση των δύο γεφυριών αλλά πρωτίστως για άμεσα μέτρα συντήρησης και επισκευής των ιστορικών μνημείων της Ηπείρου».

Και καλεί τους συλλόγους και τις αδελφότητες να προχωρήσουν «σε συνεδριάσεις των Διοικητικών Συμβουλίων, να αναλάβουν άμεσα δράση με παρεμβάσεις, ψηφίσματα, διαμαρτυρίες στους φορείς. Να προχωρήσουν σε συσκέψεις, γενικές συνελεύσεις ώστε το κάλεσμα να φτάσει σε κάθε Ηπειρώτη».

 

 

 

 

ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ

Σχόλια

Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο.

Δεν σας επιτρέπεται η υποβολή σχολίων. Παρακαλούμε συνδεθείτε.

Περιεχόμενο

 
 
 

Μέλος της Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων & Ένωσης Συντακτών Διαδικτύου

-

 

greek-sites.gr - Κατάλογος Ελληνικών Ιστοσελίδων

Eπισκέπτες online

Έχουμε online 403 επισκέπτες και 1 μέλος.

 

 

 

Πιο Δημοφιλής

 

Το fanaripress ασχολείται με θέματα της τοπικής και Ελληνικής επικαιρότητας, με αξιοπρέπεια, με διεθνείς ειδήσεις,και φυσικά με χιούμορ και σάτιρα. 

Δίνει την ευκαιρία σε όλους τους πολίτες να επικοινωνούν,να καταθέτουν την άποψη τους, και να καταγγείλουν τα κακώς κείμενα.

Είμαστε εδώ, για να προσφέρουμε και να συμβάλουμε στην ενημέρωση, για ότι συμβαίνει στην περιοχή του Φαναρίου.

 Καταχωρούνται: Ημερίδες ,Πάρτυ, Πανηγύρια , Aγγελίες Άρθρα και πάσης φύσεως εκδηλώσεις.

 

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Πρέβεζα

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Πρέβεζα

Τιμές Καυσίμων Καναλλάκι

Τιμές Καυσίμων Πάργα

ΦΙΛΙΚΑ ΙΣΤΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΗΠΕΊΡΟΥ