Greek
FanariPress Νέα : Δήμου Πάργας - Ζηρού - Πρέβεζας - Σουλίου - Άρτας - Ηγουμενίτσα
Είστε εδώ Αρχική » Ιωάννινα » Η αιθαλομίxλη… μόνιμος κάτοικος στο Λεκανοπέδιο των Ιωαννίνων

Η αιθαλομίxλη… μόνιμος κάτοικος στο Λεκανοπέδιο των Ιωαννίνων

print
email
από Θαρύπας Ηπείρου
Η αιθαλομίxλη… μόνιμος κάτοικος στο Λεκανοπέδιο των Ιωαννίνων

Τι έδειξαν οι μετρήσεις

Από τη μία η υψηλή τιμή του πετρελαίου θέρμανσης και οι καθυστερήσεις στην καταβολή του σχετικού επιδόματος, από την άλλη ο πολύ κρύος καιρός, ειδικά τα βράδια και τα τζάκια μαζί με τις σόμπες... πήραν φωτιά σ’ όλο το Λεκανοπέδιο των Ιωαννίνων.

Αν προσθέσει κανείς σ’ αυτό και το γεγονός ότι πολλοί είναι εκείνοι οι πολίτες οι οποίοι καίνε κακής ποιότητας ξύλα, εύκολα αντιλαμβάνεται γιατί το φαινόμενο της αιθαλομίχλης έχει γίνει απ’ τις αρχές Δεκεμβρίου περίπου… μόνιμος κάτοικος στην ατμόσφαιρα πάνω από την πόλη! 

Τα μικροσωματίδια που την δημιουργούν βλάπτουν σοβαρά την υγεία, ιδιαίτερα ανθρώπων που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, όπως αναφέρουν οι επιστήμονες, οι οποίοι με μετρήσεις που έκαναν σε μεγάλες πόλεις, μεταξύ των οποίων και τα Γιάννενα, κατέληξαν σε ορισμένα χρήσιμα συμπεράσματα σχετικά με το φαινόμενο.

Μορφή ρύπανσης
Στη θέρμανση με καυσόξυλα έχει στραφεί πολύς κόσμος την τελευταία πενταετία λόγω της οικονομικής κρίσης και των «καπέλων» που μπήκαν στους φόρους του πετρελαίου. Από το γεγονός αυτό προέκυψε η αιθαλομίχλη, τα μικροσωματίδια της οποίας προκαλούν βλάβη σε όλο το μήκος του αναπνευστικού συστήματος, στο καρδιαγγειακό σύστημα, συνδέονται με τον καρκίνο και μειώνουν το προσδόκιμο ζωής.

Ουσιαστικά, η αιθαλομίχλη είναι μια μορφή ατμοσφαιρικής ρύπανσης, η οποία, μεταξύ άλλων, περιέχει και το δηλητηριώδες αέριο διοξείδιο του θείου, ειδικά όταν οι πολίτες καίνε κακής ποιότητας ξύλα, παλιά έπιπλα, με χρώματα και βερνίκια.

Ευπαθείς ομάδες
Τα πολύ μικρής διαμέτρου μικροσωματίδια που σχηματίζουν την αιθαλομίχλη, αναφέρει το «iatropedia.gr», λόγω της διεισδυτικότητάς τους και λόγω των σταθερών συμπλόκων που σχηματίζουν, εισχωρούν στο εσωτερικό των κτιρίων, των σπιτιών, των κλινοσκεπασμάτων και προκαλούν πληθώρα αναπνευστικών προβλημάτων από άσθμα, αλλεργικές βρογχίτιδες, αποφρακτικές πνευμονοπάθειες κ.α.

Ευπαθείς ομάδες - ομάδες υψηλού κινδύνου από τις επιπτώσεις της αιθαλομίχλης είναι οι ασθενείς με χρόνια βρογχίτιδα, με Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια, με βρογχικό άσθμα, με αλλεργίες, με καρδιαγγειακά νοσήματα, βρέφη και μικρά παιδιά και ηλικιωμένοι ασθενείς άνω των 65 ετών.

Τι έδειξαν οι μετρήσεις
Το κυριότερο συμπέρασμα ήταν ότι οι συγκεντρώσεις των αιωρούμενων σωματιδίων τις κρύες νύχτες με άπνοια φτάνουν σε πολύ υψηλά επίπεδα.

Στις νυχτερινές περιόδους με μεγάλα επίπεδα ρύπανσης, πάνω από το 90% των συγκεντρώσεων οφείλεται σε μικρά σωματίδια με διάμετρο κάτω από 2,5 (PM2,5), τα οποία είναι πιο διεισδυτικά από τα αντίστοιχα μεγαλύτερης διαμέτρου και συνεπώς ικανά να φτάνουν ευκολότερα στις κυψελίδες των πνευμόνων, όπου και είναι ιδιαίτερα επιβλαβή.

Παράλληλα, αποδείχθηκε ότι οι πιο υψηλές συγκεντρώσεις παρατηρούνται από περίπου τις 7 το βράδυ μέχρι και τις 3 το πρωί, με μέγιστο επίπεδο λίγο πριν τα μεσάνυχτα. Φυσικά, η καύση ξύλων είναι υπεύθυνη σχεδόν αποκλειστικά (σε ποσοστό άνω του 80%) για τις υψηλές συγκεντρώσεις τις νυχτερινές ώρες.

 

 

ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ

Σχόλια

Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο.

Δεν σας επιτρέπεται η υποβολή σχολίων. Παρακαλούμε συνδεθείτε.

Περιεχόμενο

 
 
 

Μέλος της Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων & Ένωσης Συντακτών Διαδικτύου

-

 

greek-sites.gr - Κατάλογος Ελληνικών Ιστοσελίδων

Eπισκέπτες online

Έχουμε online 530 επισκέπτες και 0 μέλη.

 

 

 

Πιο Δημοφιλής

 

Το fanaripress ασχολείται με θέματα της τοπικής και Ελληνικής επικαιρότητας, με αξιοπρέπεια, με διεθνείς ειδήσεις,και φυσικά με χιούμορ και σάτιρα. 

Δίνει την ευκαιρία σε όλους τους πολίτες να επικοινωνούν,να καταθέτουν την άποψη τους, και να καταγγείλουν τα κακώς κείμενα.

Είμαστε εδώ, για να προσφέρουμε και να συμβάλουμε στην ενημέρωση, για ότι συμβαίνει στην περιοχή του Φαναρίου.

 Καταχωρούνται: Ημερίδες ,Πάρτυ, Πανηγύρια , Aγγελίες Άρθρα και πάσης φύσεως εκδηλώσεις.

 

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Πρέβεζα

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Πρέβεζα

Τιμές Καυσίμων Καναλλάκι

Τιμές Καυσίμων Πάργα

ΦΙΛΙΚΑ ΙΣΤΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΗΠΕΊΡΟΥ