Greek
FanariPress Νέα : Δήμου Πάργας - Ζηρού - Πρέβεζας - Σουλίου - Άρτας - Ηγουμενίτσα
Είστε εδώ Αρχική » Εκδηλώσεις » Παρουσίαση βιβλίου στο Καναλάκι με θέμα: «Το ΚΚΕ στον ιταλοελληνικό πόλεμο 1940-41

Παρουσίαση βιβλίου στο Καναλάκι με θέμα: «Το ΚΚΕ στον ιταλοελληνικό πόλεμο 1940-41

print
email
από Θαρύπας Ηπείρου
Παρουσίαση βιβλίου στο Καναλάκι με θέμα: «Το ΚΚΕ στον ιταλοελληνικό πόλεμο 1940-41

Παρουσίαση βιβλίου στο Καναλάκι με θέμα: «Το ΚΚΕ στον ιταλοελληνικό πόλεμο 1940-41

Η Τομεακή Οργάνωση Πρέβεζας του ΚΚΕ σας καλεί την Πέμπτη 27 Οκτωβρίου στην αίθουσα του Δημαρχείου στο Καναλάκι, στις 7:00 μμ στην παρουσίαση του βιβλίου:

 

«Το ΚΚΕ στον ιταλοελληνικό πόλεμο 1940-41 • Οι αποφάσεις της ΚΔ • Τα 3 γράμματα του Ν. Ζαχαριάδη • Η θέση της ¨Παλιάς Κεντρικής Επιτροπής¨ ».

Η παρουσίαση θα γίνει από τον Ανδρέα Καραμάνη, μέλος της ΤΕ Πρέβεζας του ΚΚΕ.

 

Λίγα λόγια για το βιβλίο:

Η έκδοση του βιβλίου είναι ενταγμένη σε μια σειρά εκδόσεων που έχουν ήδη γίνει, και θα γίνουν ακόμη, στην πορεία συμπλήρωσης το 2018 των 100 χρόνων από την ίδρυση του ΚΚΕ.

Η έκδοση του συγκεκριμένου βιβλίου από το Τμήμα Ιστορίας, όπως και η έκδοση όλων των ιστορικών βιβλίων που κάνει το ΚΚΕ αποσκοπεί στην ανάγκη ανάδειξης της συμβολής της ιστορίας στην εξέλιξη της ταξικής πάλης σήμερα, μέσα από το ίδιο πρίσμα που πριν από 170 σχεδόν χρόνια οι Μαρξ και Ένγκελς ανέφεραν στο Κομμουνιστικό Μανιφέστο, ότι δηλαδή μέχρι τώρα η ιστορία της ανθρωπότητας είναι ιστορία ταξικών αγώνων.

Με αυτή την έννοια η μελέτη συνολικά του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου και η στάση του διεθνούς κομμουνιστικού κινήματος απέναντί του και ειδικότερα η μελέτη της στάσης του ΚΚΕ και ακόμη περισσότερο η στάση του ΚΚΕ στον Ελληνοϊταλικό πόλεμο, στον οποίο αναφέρεται το βιβλίο, δεν είναι μια ακαδημαϊκή πολυτέλεια.

Συνιστά αναγκαίο εφόδιο προκειμένου να ανταποκριθούμε στις σημερινές και τις μελλοντικές απαιτήσεις της κομματικής μας δράσης. Πόσο μάλλον αν αναλογιστούμε τις ιστορικές ομοιότητες, τις ιστορικές αναλογίες, που παρουσιάζει η δική μας εποχή με την εποχή του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Που υπήρξε απότοκος των ιστορικών συμβάσεων ειρήνης που επιβλήθηκαν στους ηττημένους από τους νικητές του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, σε συνδυασμό με την ανισόμετρη καπιταλιστική ανάπτυξη, που επέτρεψε στους ηττημένους -και ηττημένοι ήταν κυρίως η ναζιστική Γερμανία και η φασιστική Ιταλία- να ξαναπροβάλλουν σε ένα δεύτερο χρόνο τις αξιώσεις τους και φυσικά σε αυτό το πλαίσιο των αντιθέσεων των παλιών νικητών και ηττημένων.

Αυτό το πλαίσιο επιταχύνθηκε από τη μεγάλη καπιταλιστική κρίση του 1929 η οποία και εγκαινιάστηκε με το αμερικάνικο χρηματιστηριακό κραχ. Στην συνέχεια ακολούθησε μια περίοδος κατά την οποία η διαπάλη αναφορικά με το ποιες παραγωγικές δυνάμεις θα καταστραφούν στο βωμό της κρίσης, προκειμένου να εγκαινιαστεί μια νέα περίοδος καπιταλιστικής ανάπτυξης, που όξυνε όλες τις εντάσεις και τις αντιθέσεις.

Όξυνε κατ΄ αρχήν την αντίθεση κεφαλαίου εργασίας και ως αντίθεση κεφαλαίου εργασίας εκείνη την εποχή εμείς κατανοούμε τόσο την ταξική πάλη σε κάθε καπιταλιστικό κράτος αλλά και τη σύγκρουση ανάμεσα στα αστικά κράτη και τη Σοβιετική Ένωση. Όξυνε επίσης σε ένα δεύτερο επίπεδο τις αντιθέσεις ανάμεσα στις διαφορετικές μερίδες της αστικής τάξης σε κάθε χώρα και σε τρίτο επίπεδο όξυνε και τις αντιπαραθέσεις ανάμεσα σε αστικά κράτη και πολύ περισσότερο ανάμεσα σε ιμπεριαλιστικές συμμαχίες.

Το σύνολο αυτών των ενδοαστικών και ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων, το οποίο συνδέεται άρρηκτα με το χαρακτήρα του καπιταλισμού την εποχή του ιμπεριαλισμού, οδήγησε στο ξέσπασμα του πολέμου. Με αυτή την έννοια ο πόλεμος αυτός ήταν ιμπεριαλιστικός, ήταν άδικος.

Συνιστούσε αποτέλεσμα των ανειρήνευτων ιμπεριαλιστικών αντιθέσεων που έρχονται και επανέρχονται στο προσκήνιο της ιστορίας σε τακτά χρονικά διαστήματα (βλ. σήμερα!), σπέρνοντας φτώχεια, εξαθλίωση, πόλεμο, καταστροφές προκειμένου να επιτύχουν την αναπαραγωγή των καπιταλιστικών κερδών.
 

ΤΟΜΕΑΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΠΡΕΒΕΖΑΣ

Σχόλια

Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο.

Δεν σας επιτρέπεται η υποβολή σχολίων. Παρακαλούμε συνδεθείτε.

Περιεχόμενο

 
 
 

Μέλος της Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων & Ένωσης Συντακτών Διαδικτύου

-

 

greek-sites.gr - Κατάλογος Ελληνικών Ιστοσελίδων

Eπισκέπτες online

Έχουμε online 439 επισκέπτες και 0 μέλη.

 

 

 

Πιο Δημοφιλής

 

Το fanaripress ασχολείται με θέματα της τοπικής και Ελληνικής επικαιρότητας, με αξιοπρέπεια, με διεθνείς ειδήσεις,και φυσικά με χιούμορ και σάτιρα. 

Δίνει την ευκαιρία σε όλους τους πολίτες να επικοινωνούν,να καταθέτουν την άποψη τους, και να καταγγείλουν τα κακώς κείμενα.

Είμαστε εδώ, για να προσφέρουμε και να συμβάλουμε στην ενημέρωση, για ότι συμβαίνει στην περιοχή του Φαναρίου.

 Καταχωρούνται: Ημερίδες ,Πάρτυ, Πανηγύρια , Aγγελίες Άρθρα και πάσης φύσεως εκδηλώσεις.

 

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Πρέβεζα

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Πρέβεζα

Τιμές Καυσίμων Καναλλάκι

Τιμές Καυσίμων Πάργα

ΦΙΛΙΚΑ ΙΣΤΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΗΠΕΊΡΟΥ