Greek
FanariPress Νέα : Δήμου Πάργας - Ζηρού - Πρέβεζας - Σουλίου - Άρτας - Ηγουμενίτσα
Είστε εδώ Αρχική » Βόρειο Ήπειρος » Κραυγή αγωνίας από τους Έλληνες της Χειμάρρας για την κατεδάφιση των σπιτιών τους

Κραυγή αγωνίας από τους Έλληνες της Χειμάρρας για την κατεδάφιση των σπιτιών τους

print
email
Τελευταία ενημέρωση από Θαρύπας Ηπείρου
Κραυγή αγωνίας από τους Έλληνες της Χειμάρρας για την κατεδάφιση των σπιτιών τους

Οι Έλληνες που ζουν στη βόρεια Ήπειρο ανεβαίνουν το δικό τους «γογλοθά» για να μπορέσουν να επιβιώσουν στη γη των προγόνων τους, στη γη που γεννήθηκαν.

Αντιμέτωποι με την κατεδάφιση των σπιτιών τους είναι δεκαεννέα οικογένειες Βορειοηπειρωτών στη Χειμάρρα. 

Η δημοτική αρχή φιλοδοξεί να προχωρήσει στην ανάπλασή του ιστορικού κέντρου και στη μετατροπή της σε ευρωπαϊκή πόλη, όπως ισχυρίζεται. Όμως πέρα από τα όποια σχέδια αισθητικής αναβάθμισης του δήμου, τα σχέδια της κατεδάφισης κρύβουν ανθρώπινες ιστορίες που είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με τον ελληνισμό της βόρειας Ηπείρου, την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους αλλά και τον ασφυκτικό κλοιό που έχει δημιουργήσει η αλβανική κυβέρνηση σε κάθε απόπειρα ελεύθερης έκφρασής τους, όπως λένε και οι ίδιοι.

Η ελληνική πλευρά δηλώνει κατηγορηματικώς ότι συνδέει την προστασία των δικαιωμάτων της ομογενών με τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της Αλβανίας και στέλνει, για μία ακόμα φορά, ηχηρό μήνυμα στα Τίρανα ότι έχει υποχρέωση να αντιμετωπίζει ισότιμα όλους τους πολίτες.

Το CNN Greece με αφορμή την απόφαση του δημάρχου Χειμάρρας για την κατεδάφιση των σπιτιών των 19 ομογενών με το σκεπτικό της διευκόλυνσης της ανάπλασης της περιοχής, επικοινώνησε με βορειοηπειρώτες που ζουν, δραστηριοποιούνται και κατάγονται από την Χειμάρρα. Μια περιοχή όπου το 80% και πλέον των κατοίκων της μιλά Ελληνικά.

Ο κ. Διονύσης - Φρέντι Μπελέρης, ο κ. Θοδωρής Γκούμας και ο κ. Νέστορας Βάρφης κάνουν λόγο για κυβερνητικό σχέδιο που έχει στόχο τον αφελληνισμό της περιοχής και την υφαρπαγή της περιουσίας των ομογενών.

Όπως επισημαίνουν στο CNN Greece, αισθάνονται κατατρεγμένοι από τη γη που γεννήθηκαν, ξεριζωμένοι από τα σπίτια που έκαναν τα πρώτα τους βήματα και αντιμέτωποι με τον όλεθρο της κατεδάφισης των οικημάτων που έχτισαν με τα ίδια τους τα χέρια για να στεγάσουν τα όνειρα της οικογένειάς τους.

Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωση που εξέδωσε την Κυριακή 30 Οκτωβρίου συνδέει την προστασία των δικαιωμάτων των ομογενών με την ευρωπαϊκή προοπτική της Αλβανίας. Η απάντηση που έδωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Αλβανίας ήταν ότι η χώρα του δεν κάνει διακρίσεις σε σχέση με τις αρχές του κράτους Δικαίου. Επεσήμαινε δε ότι γίνονται διαφανείς διαδικασίες που έχουν στόχο στην μεταμόρφωση της πόλης σε ένα ευρωπαϊκό τουριστικό προορισμό.

Η νέα απάντηση από το ελληνικό ΥΠΕΞ ήταν άμεση. Σε νέα αυστηρή ανακοίνωση που εξέδωσε την Τρίτη 1 Νοεμβρίου επισημαίνει ότι υπάρχει σχέδιο καταστρατήγησης των δικαιωμάτων της ελληνικής μειονότητας. «...τα ειδοποιητήρια για την κατεδάφιση κτηρίων, στο πλαίσιο του σχεδίου ανάπλασης της Χειμάρρας εστάλησαν σε άτομα, που ήταν όλα ελληνικής καταγωγής. Πρόκειται για μία μεθόδευση που οδηγεί στο συμπέρασμα ότι υπάρχει σχέδιο καταστρατήγησης των δικαιωμάτων της ελληνικής μειονότητας», αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών και επισημαίνει ότι:

"Oι σχετικές χθεσινές δηλώσεις Αλβανών αξιωματούχων παραπέμπουν σε παρωχημένες συλλογιστικές, οι οποίες έρχονται σε ευθεία αντίθεση με τα ισχύοντα πρότυπα προστασίας μειονοτικών δικαιωμάτων σε σύγχρονα, δημοκρατικά και ευρωπαϊκά κράτη. Η αλβανική ηγεσία συγχέει την εσφαλμένη αντίληψη που έχει για την ιστορία με τις δεσμεύσεις της Αλβανίας, που απορρέουν από το Διεθνές Δίκαιο και το ευρωπαϊκό κεκτημένο, για την προστασία την Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας που είναι γηγενής με κατοχυρωμένα δικαιώματα».

Σχόλια

Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο.

Δεν σας επιτρέπεται η υποβολή σχολίων. Παρακαλούμε συνδεθείτε.

Περιεχόμενο

 
 
 

Μέλος της Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων & Ένωσης Συντακτών Διαδικτύου

-

 

greek-sites.gr - Κατάλογος Ελληνικών Ιστοσελίδων

Eπισκέπτες online

Έχουμε online 461 επισκέπτες και 0 μέλη.

 

 

 

Πιο Δημοφιλής

 

Το fanaripress ασχολείται με θέματα της τοπικής και Ελληνικής επικαιρότητας, με αξιοπρέπεια, με διεθνείς ειδήσεις,και φυσικά με χιούμορ και σάτιρα. 

Δίνει την ευκαιρία σε όλους τους πολίτες να επικοινωνούν,να καταθέτουν την άποψη τους, και να καταγγείλουν τα κακώς κείμενα.

Είμαστε εδώ, για να προσφέρουμε και να συμβάλουμε στην ενημέρωση, για ότι συμβαίνει στην περιοχή του Φαναρίου.

 Καταχωρούνται: Ημερίδες ,Πάρτυ, Πανηγύρια , Aγγελίες Άρθρα και πάσης φύσεως εκδηλώσεις.

 

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Πρέβεζα

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Πρέβεζα

Τιμές Καυσίμων Καναλλάκι

Τιμές Καυσίμων Πάργα

ΦΙΛΙΚΑ ΙΣΤΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΗΠΕΊΡΟΥ