Greek
FanariPress Νέα : Δήμου Πάργας - Ζηρού - Πρέβεζας - Σουλίου - Άρτας - Ηγουμενίτσα
Είστε εδώ Αρχική » Βόρειο Ήπειρος » Ένα… βήμα πίσω κάνει η Αλβανία για τις κατεδαφίσεις στη Χειμάρα!

Ένα… βήμα πίσω κάνει η Αλβανία για τις κατεδαφίσεις στη Χειμάρα!

print
email
Τελευταία ενημέρωση από Θαρύπας Ηπείρου
Ένα… βήμα πίσω κάνει η Αλβανία για τις κατεδαφίσεις στη Χειμάρα!

υνεχίζονται όμως οι ανθελληνικές προκλήσεις μέσα από τα σχολικά τους βιβλία που κάνουν λόγο για «αλβανική περιοχή» στην Ελλάδα

 Μετά τη δυναμική αντίδραση των Χειμαριωτών και φορέων της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας αλλά και τις παρεμβάσεις από πλευράς Ευρωπαϊκής Ένωσης και ΗΠΑ, η αλβανική κυβέρνηση δείχνει να κάνει ένα βήμα πίσω στο επίμαχο θέμα των κατεδαφίσεων κτιρίων στη Χειμάρα που ανήκουν σε Έλληνες.

Φυσικά, το «πάγωμα» των κατεδαφίσεων δεν αποδεικνύει ότι οι γείτονες αποφάσισαν ξαφνικά να αναθεωρήσουν τη στάση τους έναντι των Βορειοηπειρωτών σεβόμενοι τα ούτως ή άλλως απαράγραπτα δικαιώματά τους.

Είναι ο φόβος της εμπλοκής στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ε.Ε. που κάνει τον Έντι Ράμα και το καθεστώς του να… ανακρούσουν πρύμνα στο συγκεκριμένο θέμα.

Μένει ωστόσο να αποδειχθεί αν όντως πρόκειται για μόνιμη υποχώρηση όσον αφορά στη Χειμάρα ή για μια περιστασιακή απόφαση υπό τον… φόβο των Ιουδαίων, απλά για να τους ρίξει στάχτη στα μάτια!

Εξάλλου, είναι σαφές πως η Αλβανία δε θα παραιτηθεί εύκολα των εθνικιστικών οραμάτων, αλυτρωτικών διαθέσεων και επεκτατικών της βλέψεων, όπως πιστοποιεί με έμπρακτο τρόπο η επιμονή της να περιλαμβάνει σε σχολικά βιβλία παραμέτρους και διατυπώσεις που αποτελούν ευθεία ανθελληνική πρόκληση.
 

ΣΤΟΠ οι κατεδαφίσεις!
Όλα δείχνουν ότι οπισθοχώρησε, μετά από τις πιέσεις, η αλβανική κυβέρνηση στο ζήτημα των ελληνικών περιουσιών της Χειμάρας και δε θα προχωρήσει στην κατεδάφιση των 17 ελληνικών κατοικιών, ενώ μέχρι στιγμής δύο κτίσματα έχουν κατεδαφιστεί.

Οι διαμαρτυρίες των κατοίκων της Χειμάρας, αφενός, και η αντίθεση των Βρυξελλών και των Η.Π.Α. από την άλλη, ανάγκασαν την Αλβανία να δει ψυχραιμότερα τα πράγματα. 

Απ' όλες τις πλευρές τονίστηκε ότι η προστασία των δικαιωμάτων ιδιοκτησίας, ιδιαίτερα των μειονοτήτων, αποτελεί μέρος των πέντε όρων που θέτει η Ευρωπαϊκή Ένωση για την έναρξη των διαπραγματεύσεων προσχώρησης της Αλβανίας.

Ως εκ τούτου, εάν η γειτονική χώρα επιθυμεί να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση, πρέπει να αποδείξει με έμπρακτο τρόπο ότι ενεργεί ως κράτος δικαίου, προστατεύοντας από την αυθαιρεσία και τις παράνομες ενέργειες τα δικαιώματα όλων των κατοίκων, ανεξάρτητα από την εθνικότητα και την προέλευσή τους, άρα και των μελών την Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας που διαβιούν στη Χειμάρα.
 

Οι Βορειοηπειρώτες
Από την πρώτη στιγμή οι Βορειοηπειρώτες αντέδρασαν στις σχεδιαζόμενες κατεδαφίσεις κτιρίων στη Χειμάρα τουριστικών ακινήτων που ανήκουν σε μέλη της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας κατά παρέκκλιση των προβλέψεων του αλβανικού νόμου.

Υποστήριξαν ότι σε κάθε άλλη χώρα, ένα κτίριο του 1936 θα συμπεριλαμβανόταν σε αυτά που πρέπει να προστατευτούν, αναρωτώμενοι, «πώς προστατεύεται η τοπική κληρονομιά αντικαθιστώντας τη με μπετόν;».

Και πρόσθεσαν: «Η καταπάτηση της νομοθεσίας από το κράτος σε βάρος πολιτών του, με πράξεις που οδηγούν στην οικονομική τους εξαθλίωση αποτελεί κατάφωρη παραβίαση θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Σε συνδυασμό με τα συχνά φαινόμενα άσκησης πίεσης κατά της ντόπιας οικονομικής δραστηριότητας, εξάγεται το συμπέρασμα πως μοναδικός στόχος της κυβέρνησης είναι ο εκφοβισμός και η υποταγή».

Εξάλλου, δεν παρέλειψαν να επισημάνουν ότι «η ευρωπαϊκή προοπτική της Αλβανίας περνά μέσα από το κράτος δικαίου και τις δεσμεύσεις της προς την Ευρωπαϊκή Ένωση».
 

Στα σχολικά βιβλία
Μπορεί στην περίπτωση της Χειμάρας να διαφαίνεται μια «οπισθοχώρηση» της αλβανικής κυβέρνησης, όμως κατά τα άλλα η αλυτρωτική προπαγάνδα των γειτόνων καλά κρατεί, τουλάχιστον σε εκπαιδευτικό επίπεδο.

Όπως διαπιστώθηκε κατά την έναρξη και της νέας σχολικής χρονιάς, τα σχολικά βιβλία Γεωγραφίας που διδάσκονται οι μαθητές της 9ης και της 12ης τάξης στην Αλβανία, μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνονται και οι μαθητές των ελληνικών μειονοτικών σχολείων, συνεχίζουν να περιλαμβάνουν το κεφάλαιο «αλβανικές περιοχές στην Ελλάδα», το οποίο αποτυπώνει τα εθνικιστικά οράματα των γειτόνων και κυρίως αυτό της «Μεγάλης Αλβανίας»! 

Ως «αλβανικές περιοχές στην Ελλάδα» αναφέρονται η Δυτική Μακεδονία καθώς και ολόκληρη σχεδόν η Ήπειρος (!), η οποία έχει την προσωνυμία  «Τσαμουριά»!
 

Υπάρχει συμφωνία, αλλά…
Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Εθνικός Σύλλογος «Βόρειος Ήπειρος 1914», ο οποίος κάνει και τις σχετικές αποκαλύψεις, «παρά τις αλλεπάλληλες διακρατικές συμφωνίες την τελευταία δεκαετία μεταξύ των Υπουργείων Ελλάδας και Αλβανίας για αφαίρεση από τα σχολικά εγχειρίδια και των δύο χωρών κάθε στοιχείου που θα μπορούσε να του αποδοθεί χαρακτήρας επεκτατικός από τη μία χώρα εις βάρος της άλλης, η αλβανική πλευρά δεν προχώρησε σε καμία αλλαγή όπως δείχνει η πραγματικότητα».

Από την άλλη, πάντως, το Ελληνικό Υπουργείο Παιδείας έχει αφαιρέσει εδώ και χρόνια από τα σχολικά βιβλία κάθε αναφορά στον Ελληνισμό της Βορείου Ηπείρου ως δείγμα «καλής θέλησης» απέναντι στους γείτονες. Γεγονός που αποδεικνύει την μονόπλευρη τήρηση της συμφωνίας.
 

Ανύπαρκτες αξιώσεις
Σύμφωνα με τον Σύλλογο «Βόρειος Ήπειρος 1914», «η Αθήνα έσβησε από τα σχολικά της βιβλία την μνήμη ενός ζωντανού τμήματος του Ελληνισμού, ενώ τα Τίρανα συνεχίζουν να προπαγανδίζουν ανύπαρκτες αξιώσεις που προσβάλλουν την Ελλάδα.

Δεν θα ανεχτούμε το θέμα ως τετελεσμένο και θα το επισημαίνουμε κάθε χρόνο μέχρι επιτέλους κάποια Ελληνική κυβέρνηση να πράξει το αυτονόητο και να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων, βάζοντας τέλος στην πολιτική της υποχωρητικότητας έναντι των αλβανών.

Αναμένουμε επίσης την καταδίκη του συγκεκριμένου κεφαλαίου και από τους διεθνείς οργανισμούς».

 

 

 

ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ

Σχόλια

Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο.

Δεν σας επιτρέπεται η υποβολή σχολίων. Παρακαλούμε συνδεθείτε.

Περιεχόμενο

 
 
 

Μέλος της Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων & Ένωσης Συντακτών Διαδικτύου

-

 

greek-sites.gr - Κατάλογος Ελληνικών Ιστοσελίδων

Eπισκέπτες online

Έχουμε online 252 επισκέπτες και 2 μέλη.

 

 

 

Πιο Δημοφιλής

 

Το fanaripress ασχολείται με θέματα της τοπικής και Ελληνικής επικαιρότητας, με αξιοπρέπεια, με διεθνείς ειδήσεις,και φυσικά με χιούμορ και σάτιρα. 

Δίνει την ευκαιρία σε όλους τους πολίτες να επικοινωνούν,να καταθέτουν την άποψη τους, και να καταγγείλουν τα κακώς κείμενα.

Είμαστε εδώ, για να προσφέρουμε και να συμβάλουμε στην ενημέρωση, για ότι συμβαίνει στην περιοχή του Φαναρίου.

 Καταχωρούνται: Ημερίδες ,Πάρτυ, Πανηγύρια , Aγγελίες Άρθρα και πάσης φύσεως εκδηλώσεις.

 

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Πρέβεζα

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Πρέβεζα

Τιμές Καυσίμων Καναλλάκι

Τιμές Καυσίμων Πάργα

ΦΙΛΙΚΑ ΙΣΤΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΗΠΕΊΡΟΥ