Greek
FanariPress Νέα : Δήμου Πάργας - Ζηρού - Πρέβεζας - Σουλίου - Άρτας - Ηγουμενίτσα
Είστε εδώ Αρχική » Άρθρα Fanaripress » Το βάραθρο της Στυγός στην Τζάρα Πρεβέζης (φωτογραφίες - Βίντεο )

Το βάραθρο της Στυγός στην Τζάρα Πρεβέζης (φωτογραφίες - Βίντεο )

print
email
Τελευταία ενημέρωση από Pink Floyd
 Το βάραθρο της Στυγός στην Τζάρα Πρεβέζης (φωτογραφίες - Βίντεο )

Ο μυθικός θεός του ύπνου, ο μορφέας, είχε, σύμφωνα με τη μυθολογία, το παλάτι του στο Μορφάτι Θεσπρωτίας στο βουνό Ερημίτη,  κοντά στο σκοτεινό και άλαλο Αδη, για να δίνει στους νεκρούς τον αθάνατο ύπνο.

Μολογιέται, πως στην κορφή του βουνού, μέσα σε παρθένα δαση δρυων είχε το παλάτι του.

Το νερό, πηγή και σύµβολο ζωής, έγινε από τα πανάρχαια χρόνια αντικείµενο λατρείας όλων των πρωτόγονων λαών. Όποιες και αν είναι οι πολιτισµικές τους δοµές, το νερό αποτελεί αστείρευτη πηγή δύναµης και ζωής: καθαρίζει, θεραπεύει, ανανεώνει και διασφαλίζει την αθανασία.

Για τους αρχαίους Έλληνες το πιο ονομαστό ελιξίριο ήταν τα νερά της Στυγός. Αλλά και το νερό που δίνανε όρκο οι θεοί.

Η Στύγα ήταν µια φοβερή θεότητα, η μεγαλύτερη κόρη του Ουρανού και της Τηθύος, που έμενε στα τάρταρα, στην παγωνιά, απομονωμένη από τους άλλους θεούς που δεν τη συμπαθούσαν

Τα ύδατα της Στυγός συνδέθηκαν με θεολογικές και φιλοσοφικές ιδέες, όπως αυτές από τα Ελευσίνια Μυστήρια και τις Ορφικές δοξασίες για τη μετενσάρκωση.

Η δύναμη και η θερμοκρασία του νερού ήταν τέτοια που λέγανε ότι, το γυαλί, οι κρύσταλλοι, τα πήλινα αγγεία έσπαζαν μόλις βυθίζονταν σ’ αυτό, αλλοιώνονταν τα μέταλλα ακόμη και ο άργυρος και ο χρυσός, και το κεχριμπάρι, μόνον οι οπλές των αλόγων που δεν είχαν πέταλα άντεχαν, γι’ αυτό οι θεοί το έπιναν μέσα σε κύπελλα φτιαγμένα από οπλή αλόγου.

Τα νερά της Στυγός, ανάβλυζαν από την ιερή πηγή της. Το ένα δέκατο από αυτά τα νερά ήταν προορισμένο για τον όρκο των θεών

Ο Δίας όρισε να δίνονται στα δικά της νερά οι πιο φοβεροί όρκοι των θεών και των ανθρώπων. Κάθε φορά που κάποιοι θεοί κατηγορούνταν για ψευτιά, ο Δίας έστελνε την Ίριδα να φέρει νερό από τη µυστηριώδη αυτή πηγή. Πάνω από το νερό οι κατηγορούµενοι τρέµοντας ορκίζονταν.

Οι επίορκοι θεοί τιµωρούνταν µε πολύ βαριές ποινές. Για ένα χρόνο έµεναν άφωνοι και µαραζωµένοι, χωρίς αµβροσία και νέκταρ.

Επιπλέον, για άλλα εννέα χρόνια αποµονώνονταν από τους άλλους θεούς και έχαναν τα προνόµιά τους, εκτός από την αθανασία τους. Φρικτές τιµωρίες επίσης περίµεναν και τους θνητούς που θα παρέβαιναν τον όρκο τους στα νερά της Στύγας.

Το υψόμετρο του στομίου του βαράθρου είναι περίπου 190 μέτρα στη νότια πλευρά και περίπου 200μετρα στη βόρεια πλευρά.

 

Το σπηλαιοβάραθρο αναπτύσσεται κατά κύριο λόγω κάτω από το επίπεδο της εισόδου και αποτελείται από μια μεγάλη αίθουσα διαστάσεων: 30 μέτρα μήκος, 20 μέτρα πλάτος και 20 μέτρα ύψος.

Σε σχέση με το επιφανειακό έγκοιλο η αίθουσα του βαράθρου αναπτύσσεται στην ανατολική του πλευρά.

Από την είσοδο έχουν εισέλθει στην κυρίως αίθουσα σημαντικοί όγκοι κορρημάτων και ερυθροπηλών από την διάβρωση των τοιχωμάτων του ανωτέρου έγκοιλου και έχουν καλύψει σημαντικό μέρος του δαπέδου του σπηλαίου και της εισόδου .

Στην οροφή του σπηλαίου παρατηρούμε σταλακτίτες έως και 3 μέτρα .Στο δάπεδο δεν παρατηρούμε σταλαγμίτες πιθανότατα λόγω της πρόσχωσης τους από τα υλικά που εισέρευσαν στο σπήλαιο από την ανώτερη αίθουσα.

Εδώ κατά τηνnμυθολογία η Θέτιδα βούτηξε τον Αχιλλέα κρατώντας τον  από την πτέρνα και το νερό αυτό τον έκανε αθάνατο εκτός από την π

Εδώ κατά τηνμυθολογία η Θέτιδα βούτηξε τον Αχιλλέα κρατώντας τον  από την πτέρνα και το νερό αυτό τον έκανε αθάνατο εκτός από την πτέρνα του(Αχίλλειος πτέρνα).

Το βάραθρο της Στυγός είναι φυσικό μνημείο ιδιαίτερου κάλλους αλλά και γεώτοπος συνδεδεμένος με την μυθολογία, γεγονός που του προσδίδει ακόμα μεγαλύτερη αξία.

τέρνα του(Αχίλλειος πτέρνα).

Το βάραθρο της Στυγός είναι φυσικό μνημείο ιδιαίτερου κάλλους αλλά και γεώτοπος συνδεδεμένος με την μυθολογία, γεγονός που του προσδίδει ακόμα μεγαλύτερη αξία.

 

Ένα ευχαριστώ στα άτομα που με βοήθησαν για την Ηλεκτροδότηση με την προσφορά τους ,σε φακούς αυτοσχέδιες λάμπες ,φαναράκια. Στον Ξάδερφο Αντώνη,στον Σταύρο τον Πρόεδρο. Στον James με το ζαχαροπλαστείο Caramel. Με την βοήθεια σας γινόμαστε καλύτεροι.

 

Σεβασμός στο περιβάλλον ,για οποιονδήποτε επισκέπτη ,μην πετάτε σκουπίδια. Μην τείνεται προς την θεωρία του Δαρβίνου (πιθηκισμός)  

 

Δονάτος Παππάς  Λάζαρος Τσάτσος για το fanaripress.gr

 

 

 

Περιεχόμενο

 
 
 

Μέλος της Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων & Ένωσης Συντακτών Διαδικτύου

-

 

greek-sites.gr - Κατάλογος Ελληνικών Ιστοσελίδων

Eπισκέπτες online

Έχουμε online 458 επισκέπτες και 0 μέλη.

 

 

 

Πιο Δημοφιλής

 

Το fanaripress ασχολείται με θέματα της τοπικής και Ελληνικής επικαιρότητας, με αξιοπρέπεια, με διεθνείς ειδήσεις,και φυσικά με χιούμορ και σάτιρα. 

Δίνει την ευκαιρία σε όλους τους πολίτες να επικοινωνούν,να καταθέτουν την άποψη τους, και να καταγγείλουν τα κακώς κείμενα.

Είμαστε εδώ, για να προσφέρουμε και να συμβάλουμε στην ενημέρωση, για ότι συμβαίνει στην περιοχή του Φαναρίου.

 Καταχωρούνται: Ημερίδες ,Πάρτυ, Πανηγύρια , Aγγελίες Άρθρα και πάσης φύσεως εκδηλώσεις.

 

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Πρέβεζα

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Πρέβεζα

Τιμές Καυσίμων Καναλλάκι

Τιμές Καυσίμων Πάργα

ΦΙΛΙΚΑ ΙΣΤΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΗΠΕΊΡΟΥ