Greek
FanariPress Νέα : Δήμου Πάργας - Ζηρού - Πρέβεζας - Σουλίου - Άρτας - Ηγουμενίτσα
Είστε εδώ Αρχική » Άρτα » Στις 257 έφτασαν τη φετινή περίοδο οι πυρκαγιές στο Νομό της Άρτας

Στις 257 έφτασαν τη φετινή περίοδο οι πυρκαγιές στο Νομό της Άρτας

print
email
Τελευταία ενημέρωση από Γράφει: Δονάτος Παππάς
Στις 257 έφτασαν τη φετινή περίοδο οι πυρκαγιές στο Νομό της Άρτας

Σχεδόν 80% στις περιοχές Βίγλας, Απόμερου, Ανέζας, Μύτικα

Αλλεπάλληλες ήταν τη φετινή αντιπυρική περίοδο οι πυρκαγιές, αγροτικές και δασικές, που ξέσπασαν στην περιοχή του νομού Άρτας και αντιμετωπίστηκαν από την Πυροσβεστική Υπηρεσία.

Συνολικά έφτασαν στις 257 αποτεφρώνοντας εκτάσεις συνολικού εμβαδού 1.925 στρεμμάτων. Στοιχείο ωστόσο που εκπέμπει προβληματισμό αν όχι και σήμα SOS, αποτελεί το γεγονός ότι βάση του αναλυτικού απολογισμού της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Άρτας, το μεγαλύτερο ποσοστό των πυρκαγιών είναι αγροτικές και ακόμη ποσοστό που ξεπερνά το 80% αυτών σημειώνεται στην πεδιάδα στο γεωγραφικό τόξο που περιβάλλει τις περιοχές Βίγλας, Απόμερου, Ανέζας, Μύτικα, Παχυκάλαμου, Ακροποταμιάς και πέριξ αυτών. Περιοχές όπου και η Πυροσβεστική Υπηρεσία εντοπίζει προβλήματα ως προς τον καθαρισμό των εκτάσεων και των καλαμιών με αποτέλεσμα μεσούσης της αντιπυρικής περιόδου, σύμφωνα με τον διοικητή της που Άρτας να γίνονται παρεμβάσεις καθαρισμού με πυρά.

«Έχουμε περιπολίες διαρκώς στην περιοχή και ειδικά φέτος που εκδηλώθηκαν πάρα πολλές φωτιές στην περιοχή αυτή τις προλάβαμε χωρίς να σημειωθούν σοβαρές απώλειες σε περιουσίες.

Όμως με την φωτιά δεν μπορεί ποτέ κανείς να είναι σίγουρος και αν - ώ μη γένοιτο- υπάρξουν κατάλληλες συνθήκες που την ευνοούν ξεφύγει μιλάμε για μια περιοχή που συγκεντρώνει αγροτικές εκτάσεις με πορτοκαλιές ακτινίδια αλλά και μια περιοχή όπου εδρεύουν οι περισσότερες μονάδες παράγωγης στην Άρτα. Πρέπει να σταματήσει αυτή η κατάσταση», τόνισε ο Θωμάς Ρίζος, διοικητής πυροσβεστικών Υπηρεσιών νομού Άρτας. 

Σύμφωνα με τον ετήσιο απολογισμό της τοπικής Διεύθυνσης από την αρχή του έτους, το προσωπικό της Υπηρεσίας κλήθηκε επιπλέον να αντιμετωπίσει 445 αστικά συμβάντα όλων των τύπων, πολλά εκ των οποίων εκδηλώθηκαν το καυτό τρίμηνο Ιουνίου –Αυγούστου.

Από αυτά τα συμβάντα τα 257 είναι πυρκαγιές μέσα στην αντιπυρική περίοδο και μάλιστα τα 341 η υπηρεσία έχει καταγεγραμμένα ως συμβάντα από αμέλεια ενώ τα 44 από πρόθεση.

Από τα λεγόμενα φυσικά αίτια πάντως μόνο τέσσερα ήταν τα περιστατικά. Σε όλα τα υπόλοιπα υπήρξε ο παράγοντας «άνθρωπος» είτε από αμέλεια είτε από πρόθεση.

Σε συνολικά πέντε αγροδασικές περιοχές πέρα από τις δυνάμεις σε προσωπικό και τεχνικό εξοπλισμό της τοπικής υπηρεσίας, δηλαδή επίγειων μέσων χρειάστηκε η συνδρομή και εναέριων μέσων του Σώματος. 

Αναφορικά με την τύχη των υποθέσεων αυτών που αφορούν σε πυρκαγιές από πρόθεση, ο κ. Ρίζος ανέφερε ότι όλες οι υποθέσεις αυτές με τις σχετικές δικογραφίες του ανακριτικού τμήματος οδηγούνται στον εισαγγελέα. 

Ο κ. Ρίζος, υπογράμμισε σχετικά με τον απολογισμό της δράσης της τοπικής υπηρεσίας ότι όπως πάντα έτσι και το έτος που ολοκληρώνεται συνέδραμε άλλες περιοχές όπου εκδηλώθηκαν πυρκαγιές με μέσα και προσωπικό, ενώ πρόσθεσε πως υπήρξε συνεργασία τοπικών αρχών και φορέων και λέγοντας σχετικά: « Η Υπηρεσία μας, πέραν των συμβάντων στην περιοχή ευθύνης της, κλήθηκε να συνδράμει με πυροσβεστικό προσωπικό και οχήματα και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας.

Στις επιχειρήσεις δασοπυρόσβεσης καθώς και στον τομέα της πρόληψης, καθ’ όλη τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου ενίσχυσαν καταλυτικά οι Δήμοι ΠΕ Άρτας, η Περιφερειακή Ενότητα Άρτας, ο Δήμος Αμφιλοχίας, η ΕΛΑΣ, οι εθελοντικές οργανώσεις ενώ και η αρωγή του Κ.Ε.Ν. Άρτας ήταν πολύτιμη, με τη συνδρομή του τις ημέρες της υψηλής επικινδυνότητας».

Κάνοντας μια απολογιστική εκτίμηση της αποτελεσματικότητας που υπήρξε την φετινή χρονιά ο ίδιος τόνισε: «Πιστεύουμε ότι και την φετινή περίοδο, η Π.Υ. Άρτας συνέχισε να προστατεύει με κάθε τρόπο τη ζωή και την περιουσία των πολιτών, με επαγγελματισμό και ευθύνη, με τον κάθε Πυροσβέστη να βάζει πολλές φορές την ίδια του τη ζωή σε κίνδυνο, προκειμένου να εκτελέσει το καθήκον του. Εκείνο πάντως που θα θέλαμε να τονίσουμε ότι είναι υποχρέωση όλων μας να διαφυλάξουμε ακέραιους τους δασικούς μας πνεύμονες». 

Εντοπίστηκε ζωντανός αλλά… δεν άντεξε 
Ένα ακόμη δύσκολο συμβάν ανάμεσα στα 445 που αντιμετώπισε αυτό το χρόνο η πυροσβεστική Υπηρεσία της Άρτας κλήθηκε να συνδράμει κι έφερε εις πέρας μόλις χθες το απόγευμα. 

Επρόκειτο για 78χρονο κάτοικο Πέτα που εξαφανίστηκε από το σπίτι του και αναζητούνταν. Η Πυροσβεστική Υπηρεσία, ανταποκρίθηκε με δέκα πυροσβέστες και τη συνδρομή δυο ατόμων και ειδικού εκπαιδευμένου σκύλου της ΕΜΑΚ από την Πάτρα που συνέδραμαν τις έρευνες.

Η αναζήτηση από την Πυροσβεστική ξεκίνησε το πρωί της Τρίτης και ολοκληρώθηκε μεσημέρι Τετάρτης, όταν οι πυροσβέστες εντόπισαν τον 78χρονο κοντά στην Λίμνη Πουρναρίου, έχοντας πέσει σε μικρή αλλά στενή χαράδρα απ’ όπου δεν μπορούσε να βγει.

Ο 78χορονος ανασύρθηκε από την Πυροσβεστική, έχοντας τις αισθήσεις του αλλά εμφανώς καταβεβλημένος και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Άρτας, όπου όμως κατέληξε.

Όπως πληροφορούμαστε ο άνθρωπος είχε περάσει ενδεχόμενα όχι μία αλλά δυο νύχτες στο ίδιο σημείο αφού τελευταία φορά που τον είχε δει κάποιος ήταν την Δευτέρα το πρωί, και η αναζήτηση είχε ξεκινήσει από τους οικείους του.

 

 

 

ΗΧΩ ΤΗΣ ΑΡΤΑΣ

Σχόλια

Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο.

Δεν σας επιτρέπεται η υποβολή σχολίων. Παρακαλούμε συνδεθείτε.

Περιεχόμενο

 
 
 

Μέλος της Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων & Ένωσης Συντακτών Διαδικτύου

-

 

greek-sites.gr - Κατάλογος Ελληνικών Ιστοσελίδων

Eπισκέπτες online

Έχουμε online 384 επισκέπτες και 0 μέλη.

 

 

 

Πιο Δημοφιλής

 

Το fanaripress ασχολείται με θέματα της τοπικής και Ελληνικής επικαιρότητας, με αξιοπρέπεια, με διεθνείς ειδήσεις,και φυσικά με χιούμορ και σάτιρα. 

Δίνει την ευκαιρία σε όλους τους πολίτες να επικοινωνούν,να καταθέτουν την άποψη τους, και να καταγγείλουν τα κακώς κείμενα.

Είμαστε εδώ, για να προσφέρουμε και να συμβάλουμε στην ενημέρωση, για ότι συμβαίνει στην περιοχή του Φαναρίου.

 Καταχωρούνται: Ημερίδες ,Πάρτυ, Πανηγύρια , Aγγελίες Άρθρα και πάσης φύσεως εκδηλώσεις.

 

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Πρέβεζα

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Πρέβεζα

Τιμές Καυσίμων Καναλλάκι

Τιμές Καυσίμων Πάργα

ΦΙΛΙΚΑ ΙΣΤΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΗΠΕΊΡΟΥ