Greek
FanariPress Νέα : Δήμου Πάργας - Ζηρού - Πρέβεζας - Σουλίου - Άρτας - Ηγουμενίτσα
Είστε εδώ Αρχική » Αγρο-Νεα » Από την Πέμπτη σε διαβούλευση το στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξης αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών

Από την Πέμπτη σε διαβούλευση το στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξης αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών

print
email
Τελευταία ενημέρωση από Αγγέλικα Καλλώνη
Από την Πέμπτη σε διαβούλευση το στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξης αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών

Από την Πέμπτη σε διαβούλευση το στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξης αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών

Ελληνικές ποικιλίες αρωματικών φυτών, όπως το τσάι βουνού, η ρίγανη, το φασκόμηλο και το χαμομήλι, προτείνονται από το «Στρατηγικό Σχέδιο Ανάπτυξης για την καλλιέργεια, επεξεργασία και εμπορία των Αρωματικών και Φαρμακευτικών φυτών στην Ελλάδα», οι βασικές αρχές του οποίου παρουσιάστηκαν την Τετάρτη 31 Μαΐου, με συνέντευξη Τύπου στο υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης και Τρφίμων.

Μεταξύ άλλων στο εν λόγω σχέδιο, που θα αναρτηθεί από την Πέμπτη στην ιστοσελίδα του υπουργείου, ώστε να δεχθούν οι υπεύθυνοι της ομάδας εργασίας παρατηρήσεις, προτάσεις κ.λπ. επί του περιεχομένου του, περιλαμβάνει έναν οδηγό για τις ενδεικνυόμενες ανά περιοχή και γεωγραφική ζώνη ποικιλίες, με πλήρεις καλλιεργητικές οδηγίες ανά προϊόν, προς αξιοποίηση από τους επίδοξους καλλιεργητές, αλλά και συμβουλές αναφορικά με την μεταποίηση, που αποτελεί το κεφαλαιώδες και σε αυτήν την περίπτωση ζήτημα, για την ανάπτυξη του κλάδου.

 

Ακόμη δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην αξιοποίηση της έρευνας, στην παραγωγή πιστοποιημένου πολλαπλασιαστικού υλικού, την υποστήριξη των παραγωγών στη δημιουργία ομάδων και συνεταιρισμών, με στόχο τη μείωση του κόστους και την παραγωγή μεγάλων ποσοτήτων με βάση τις απαιτήσεις των αγορών.

 

«Αυτό που μας ώθησε να συντάξουμε το σχέδιο, είναι το ολοένα αυξανόμενο ενδιαφέρον τόσο από τους παραγωγούς, όσο και τους μεταποιητές», τόνισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, προλογίζοντάς το, ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να παραχωρηθούν εκτάσεις σε νεοεισερχόμενους, για να τα καλλιεργήσουν.

 

40.000-50.000 τα καλλιεργούμενα στρέμματα

 

Σημειωτέον ότι σήμερα στην χώρα μας οι καλλιεργούμενες εκτάσεις αρωματικών φυτών δεν ξεπερνούν τα 40.000-50.000 στρέμματα και οι παραγωγοί τους 400, «οι εξαγωγές μας καλύπτουν το 0,1 αυτών που θα μπορούσαν στην πράξη», όπως εξήγησε το στέλεχος του ΕΛΓΟ Ελένη Μαλούπα, που συμμετείχε στην ομάδα εργασίας, ενώ την ίδια ώρα Βουλγαρία και Αλβανία καλύπτουν το 5% το εισαγωγών της ΕΕ σε τέτοιου είδους φυτά.

 

«Τα αρωματικά φυτά δεν αποκλείονται με κανένα τρόπο από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης», τόνισε από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας κοινοτικών πόρων Χαράλαμπος Κασίμης, σημειώνοντας  ότι υπάρχουν στο πρόγραμμα μέτρα όπως αυτό για τις ομάδες, τη συνεργασία και την καινοτομία, που μπορούν να αξιοποιήσουν οι παραγωγοί αρωματικών φυτών.

 

«Τα πρώτα πιλοτικά βήματα αξιοποίησης του σχεδίου », τόνισε καταλήγοντας ο υπουργός, «θα γίνουν άμεσα αντιληπτά σε συγκεκριμένες περιοχές της χώρας. Ξεκινάμε από την Κοζάνη στις 2 Ιουνίου όπου σε συναντήσεις με ομάδες νέων αγροτών θα κάνουμε την αρχή».

 

Στην ιδιαίτερη δυναμική του κλάδου αναφέρθηκε και ο συντονιστής της Ομάδας Εργασίας και μέλος του Δ.Σ. του ΕΛΓΟ «Δήμητρα» Θανάσης Δημάκης, σημειώνοντας ότι «τα αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά έχουν προσελκύσει το ενδιαφέρον των ξένων αγορών και δεν μπορούμε να κλείσουμε τα μάτια και να μην τα υποστηρίξουμε να αναπτυχθούν».

 

www.paseges.gr

 

Σχόλια

Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο.

Δεν σας επιτρέπεται η υποβολή σχολίων. Παρακαλούμε συνδεθείτε.

Περιεχόμενο

 
 
 

Μέλος της Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων & Ένωσης Συντακτών Διαδικτύου

-

 

greek-sites.gr - Κατάλογος Ελληνικών Ιστοσελίδων

Eπισκέπτες online

Έχουμε online 306 επισκέπτες και 0 μέλη.

 

 

 

Πιο Δημοφιλής

 

Το fanaripress ασχολείται με θέματα της τοπικής και Ελληνικής επικαιρότητας, με αξιοπρέπεια, με διεθνείς ειδήσεις,και φυσικά με χιούμορ και σάτιρα. 

Δίνει την ευκαιρία σε όλους τους πολίτες να επικοινωνούν,να καταθέτουν την άποψη τους, και να καταγγείλουν τα κακώς κείμενα.

Είμαστε εδώ, για να προσφέρουμε και να συμβάλουμε στην ενημέρωση, για ότι συμβαίνει στην περιοχή του Φαναρίου.

 Καταχωρούνται: Ημερίδες ,Πάρτυ, Πανηγύρια , Aγγελίες Άρθρα και πάσης φύσεως εκδηλώσεις.

 

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Πρέβεζα

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Πρέβεζα

Τιμές Καυσίμων Καναλλάκι

Τιμές Καυσίμων Πάργα

ΦΙΛΙΚΑ ΙΣΤΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΗΠΕΊΡΟΥ